V Brně dnes zřejmě vznikne čtyřkoalice, dosud vládnoucí ČSSD a ODS skončí v opozici

17.10.2014 6:43

Vítězné hnutí ANO dnes odpoledne pravděpodobně uzavře v Brně koalici s Žít Brno, KDU-ČSL a Stranou zelených. Zástupci stran se shodli v mnoha bodech a našli kompromisy i v závažných tématech. Mezi ně patřila modernizace železničního nádraží, holdingové řízení společností i otevřenost radnice. Do dneška měly strany doladit detaily. Primátorem by se mohl stát lídr vítězného ANO Petr Vokřál, který by po osmi letech vystřídal Romana Onderku (ČSSD). Čtyřkoalice by nahradila v dosavadním vedení ČSSD a ODS.

V Brně dnes zřejmě vznikne čtyřkoalice, dosud vládnoucí ČSSD  a ODS skončí v opozici
Foto: Redakce
Popisek: primátor Brna Roman Onderka (ČSSD)

Po volbách se v Brně nabízelo několik možností vzniku koalice, z nichž byly dvě zásadní. Vítězné ANO mohlo koalici utvořit ve stejném rozložení, jako je ve vládě, a to s ČSSD a KDU-ČSL. Hnutí si však zvolilo druhou variantu a vyjednávalo s nováčkem na politické scéně Žít Brno, lidovci a zelenými. Obě možné koalice by měly 31 zastupitelů v 55členném zastupitelstvu.

ANO chce co nejméně politiků v městských firmách a transparentní radnici stejně jako Žít Brno, které hodlá do rozhodování o městě více zatáhnout občany. Zelení hodlají vyřešit otázku polohy hlavního nádraží v Brně a chtějí zlevnit roční jízdné městskou hromadnou dopravou na 2500 korun. Lidovci chtějí podporovat malé a střední podnikatele a zaměří se i na mladé rodiny a seniory.

Volby v Brně vyhrálo hnutí ANO a získalo 13 mandátů. Druhá ČSSD obsadí 11 křesel, třetí hnutí Žít Brno a čtvrtí lidovci získali shodně sedm mandátů. Zelení mají čtyři zastupitele. Pětiprocentní hranici nutnou k zisku zastupitelského mandátu překonaly ještě KSČM, ODS a TOP 09.


 

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …