V Brně má fungovat islámské kulturní centrum. Odpůrci islámu bijí na poplach

09.02.2016 21:34

V jedné z brněnských městských čtvrtí – v Králově Poli – má začít fungovat nové islámské kulturní centrum. A iniciativa Islám v ČR nechceme se bojí, že se z této městské části stane muslimská oblast, ve které spadnou ceny nemovitostí. Starostka městské části Karin Karasová (ANO) nepovažuje za nebezpečné nové kulturní centrum, ale spíše snahu radikálů probouzet vášně. Informoval o tom server iDnes.cz.

V Brně má fungovat islámské kulturní centrum. Odpůrci islámu bijí na poplach
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Všude ležely známé nálepky

Iniciativa Islám v ČR nechceme a radikální politik Miroslav Sládek stojí bok po boku a varují, že se z brněnské městské části Královo Pole stane muslimská čtvrť, z níž mohou vzejít určité hrozby. Starostka městské části za hnutí ANO to vidí poněkud jinak.  

„Část lidí se bojí. Na Facebooku se šíří nejrůznější informace, nemáme však žádné indicie, že by obyvatelům hrozilo nebezpečí. Snahu vyvolat vášně považuji za nebezpečnou. Kulturní centrum je v soukromé budově, radnice nemůže nikomu nic zakazovat,“ řekla starostka Králova Pole Karin Karasová (ANO).

V Kuřimi vše fungovalo bez problémů

Zmíněné centrum má na starost spolek Ahlulbayt, za který hovoří Abdulrahman Adday. I on se jal uklidňovat občany. „Chceme být přínosem pro městskou část, ne dělat problémy. Účelem centra je sdružování české a islámské kultury. Nefungujeme pouze pro arabskou komunitu, přijít může kdokoliv, kdo se zajímá. Plánujeme pořádat různé akce, slavit svátky, nabízet výuku arabštiny. Jsme otevření veřejnosti,“ prohlásil Adday.

Proti fungování centra se jasně staví uskupení Královopolští patrioti, které vede někdejší místostarosta za ODS René Pelán. Uvedení centra do provozu chce zabránit tím, že nechá prověřit, zda je možné takovéto centrum otevřít v budově, která je původně určena coby administrativní prostor.

K tomu je třeba dodat, že se otevření komunitního centra teprve plánuje. Adday zřídil komunitní centrum pro šíitské muslimy už v nedaleké Kuřimi. A podle starosty Draga Sukalovského vše fungovalo bez problémů. Existence centra život ve městě nijak negativně nepoznamenala. Sluší se také připomenout, že v Brně funguje od roku 1998 mešita, která v poslední době čelila útokům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…