V Brně vznikla nová koalice. Ke starým známým přibyla TOP 09

20.06.2016 16:10

V Brně dnes podpisem koaliční smlouvy vznikla koalice hnutí ANO, Žít Brno, Strana zelených, TOP 09 a KDU-ČSL. Vytvořili ji partneři z bývalé koalice, která se rozpadla v dubnu, a rozšířila je ještě TOP 09. Primátorem zůstává Petr Vokřál (ANO). Změny však nastaly v radě. Ta nejvýraznější je na postu prvního primátorova náměstka. Dříve funkci zastávala Klára Liptáková (KDU-ČSL), kterou nahradil Petr Hladík (KDU-ČSL). Částečně se změnily také gesce u jednotlivých stran. Koalice má 34 mandátů mezi 55 zastupiteli.

V Brně vznikla nová koalice. Ke starým známým přibyla TOP 09
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Hledání nové koalice trvalo více než dva měsíce. "Museli jsme si vyjasnit celou řadu záležitostí v rámci vztahů mezi jednotlivými politickými stranami. Jsem rád, že vzniklo toto finální uskupení, které bude pokračovat v nastaveném trendu pozitivních změn ve městě s proinvestiční politikou a snahou rozpohybovat všechny ty projekty, které se v Brně daly do pohybu," uvedl Vokřál. Měl tak na mysli například plánovaný koncertní sál Janáčkovo kulturní centrum nebo fotbalový stadion za Lužánkami.

Dalšími náměstky kromě Hladíka nadále zůstávají Richard Mrázek (ANO), Matěj Hollan (Žít Brno) a Martin Ander (SZ), jako pátý náměstek přibyl Jaroslav Kacer (TOP 09). V jedenáctičlenné radě měli lidovci v bývalé koalici tři místa, nyní už mají pouze dvě, protože jedno přepustili právě pro Kacera. Hladíka doplní Jaroslav Suchý (KDU-ČSL). V radě tak nebude ani jeden z jejích dřívějších lidoveckých členů, kterými byla Liptáková, Vít Beran a Daniel Rychnovský. Změnu v radě provedlo i Žít Brno s piráty, Jiřího Ulipa nahradí Tomáš Koláčný. Liptáková odmítla funkci předsedy finančního výboru, a proto ji bude zastávat hejtmanův náměstek, senátor a městský zastupitel Stanislav Juránek (KDU-ČSL).

Hollan bude mít nově na starosti dopravu, která spadala pod hnutí ANO. To si však nově převezme od KDU-ČSL majetek, lidovci dostanou od Hollana zdravotnictví. Žít Brno zůstane na starosti kultura a sociální oblast, ANO bude mít kromě majetku ještě investice, evropské fondy, městské firmy a marketing, lidovci budou kromě zdravotnictví spravovat školství, sport, rodinu a bydlení a zeleným zůstane územní plánování a životní prostředí. TOP 09 bude mít na starosti smart cities a informatiku. Hladík dnes ČTK řekl, že chce v bytové oblasti pracovat na vzniku specifických bytů pro mladé páry, pro seniory s podporou zdravotní služby a také na sociálních bytech. Ve zdravotnictví se zaměří na rekonstrukce poliklinik na Lesné a v Zahradníkově ulici. Ve školství chtějí lidovci rekonstruovat školská zařízení a v oblasti sportu budovat cyklostezky. Hollan plánuje v oblasti dopravy pokračovat na projektu výstavby dalších částí brněnského velkého městského okruhu nebo na projektech ke zlepšení parkování ve městě.

V opozici je ČSSD, ODS, KSČM a nezařazený Tomáš Kratochvíl, který byl zvolený za ANO. Hnutí ho však loni vyloučilo ze svých řad pro nespokojenost s jeho prací. Kratochvíl se navíc u soudu zpovídá z krácení daně u své firmy Toka, který se zabývá interiéry a nábytkem.

Koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ se rozpadla v dubnu kvůli sporům mezi ANO a KDU-ČSL ohledně řízení městských firem. ANO se pak sešlo k jednání s ČSSD, a proto lidovci považovali koalici za uzavřenou. Sami pak ANO předběhli a dohodli se s ČSSD na hledání nových partnerů. Později složili místa v radě, čímž fakticky padla koalice. Zbylé tři koaliční strany přibraly TOP 09. Protože však ani jeden z bloků neměl většinu v zastupitelstvu a bylo těžké najít novou koalici, lidovci se vrátili zpět ke starým partnerům. Liptáková s tím nesouhlasila a chtěla nadále dodržovat dohodu s ČSSD, a proto složila vedoucí funkce ve straně. Zastupitelkou nadále zůstává.

ANO má 12 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a KDU-ČSL po sedmi, ODS má pět zastupitelů, Strana zelených, TOP 09 a KSČM mají po čtyřech mandátech a posledním zastupitelem je Kratochvíl.

reklama

autor: spa

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…