V Bruselu budou jednat země ležící na balkánské migrační trase o Junckerově plánu. Podle Chorvatska je ale nerealistický

25.10.2015 7:23

V Bruselu se dnes odpoledne sejdou zástupci zemí ležících na takzvané balkánské trase, kterou denně procházejí na cestě do západní a severní Evropy desetitisíce migrantů. Prezidenti a premiéři deseti zemí a zástupci mezinárodních organizací se budou na pozvání předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera radit především o zlepšení vzájemné spolupráce.

V Bruselu budou jednat země ležící na balkánské migrační trase o Junckerově plánu. Podle Chorvatska je ale nerealistický
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Základem dnešního jednání bude šestnáctibodový plán, který Juncker účastníkům summitu rozeslal již v pátek. Požaduje v něm hlavně prohloubení spolupráce jednotlivých zemí, jmenování koordinátorů pro otázky migrace či rychlou výměnu informací o aktuálním pohybu migrantů.

Jedním z klíčových bodů komisí navrhovaného řešení na zmírnění následků přílivu tisíců migrantů je i výzva, aby země přestaly přepravovat běžence k hranicím svých sousedů bez jejich předchozího svolení.

Evropská agentura na ochranu vnějších hranic Frontex by měla na řecko-makedonské hranici také pomoci s registrací migrantů, které řecké úřady nezachytily už na svém území.

Kromě členských zemí EU, jako jsou Německo, Chorvatsko, Slovinsko či Řecko, se dnešního setkání zúčastní také zástupci Makedonie a Srbska. Například chorvatský premiér Zoran Milanović ale už Junckerův plán označil za „zcela nerealistický“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…