V Bruselu lomí rukama. Všechno se proti nim spiklo a dnes přišla další tvrdá rána

29.03.2017 14:02

Velká Británie dnes formálně zahájí svůj odchod z Evropské unie. Ministerská předsedkyně Theresa May podepsala dopis adresovaný prezidentu Evropské rady Donaldu Tuskovi, v němž oficiálně žádá o aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy.

V Bruselu lomí rukama. Všechno se proti nim spiklo a dnes přišla další tvrdá rána
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Na tento týden nebudou politické špičky z Bruselu vzpomínat jako na své nejlepší období. Ačkoli je předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker známý tím, že si pravidelně vedle „ódy“ dává na radost i alkohol, dnes bude mít jeho popíjení spíš truchlivý rozměr. Svým podpisem Theresa May stvrdila záměr Velké Británie opustit Evropskou unii a – i přes snahu britských labouristů a aktivistů – již není cesty zpátky.

Velkou Británii a Evropskou unii tak ode dneška čekají dlouhé měsíce perných vyjednávání, před kterými se Brusel nijak netají tím, že chce Britům jejich odchod z EU pořádně „osladit“. K nelibosti Junckera, Tuska a spol. však jejich plány ztížit Britům brexit na maximum nesdílí celá řada politiků členských států Evropské unie. Aktuálně svůj názor vyjádřila v rozhovoru pro BBC například šéfka Národní fronty a možná příští hlava Francie Marine Le Penová.

Ostrá kritika se navíc na Brusel snesla i z úst polského ministra zahraničí Witolda Waszczykowského v rozhovoru pro německý týdeník Spiegel, v němž mimo jiné vyčetl Evropské unii nedostatečnou demokratičnost a transparentnost. A aby toho nebylo málo, tak se ke společnému jednání sešli představitelé států Visegrádské čtyřky, kteří se tvrdě ohradili proti snahám bruselských eurokratů vměšovat se do jejich migrační politiky.

Hlavním tématem jednání V4 byla migrace a uprchlické kvóty, které se Brusel snaží již několik měsíců vnutit členským státům. Včerejší společná tisková konference premiérů Sobotky, Szydłové, Orbána a Fica však ukázala, že přerozdělování uprchlíků dle bruselského diktátu se nejspíš nikdy neuskuteční. „Východní Evropa se nikdy nesmíří s vydíráním a diktátem Bruselu,“ uvedla polská premiérka Beata Szydłová.

Za vydírání označil snahu Evropské unie prosadit uprchlické kvóty také slovenský premiér Robert Fico. Své si řekl také maďarský premiér Viktor Orbán, který je považován za nepsaného vůdce Visegradské čtyřky. „Maďarsko je schopno zastavit migrační vlnu i v případě, že selže dohoda mezi EU a Tureckem,“ prohlásil premiér Maďarska, které aktuálně na hranicích se Srbskem otevřelo „zadržovací“ centra pro uprchlíky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…