V Bruselu platí nejvyšší stupeň protiteroristické pohotovosti

21.11.2015 6:22

Belgické úřady dnes vyhlásily nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku na území hlavního města Bruselu, kde sídlí rovněž instituce Evropské unie. Důvody opatření neuvedly. Belgický prokurátor ale dnes informoval o nálezu zbraní v bytě jednoho z mužů zadržených v souvislosti s pařížskými atentáty. Ve Francii kvůli možnému útoku chemickými a biologickými zbraněmi zvýšili ochranu vodních zdrojů. Do konce listopadu policie rovněž prodloužila zákaz konání manifestací v Paříži a okolí.

V Bruselu platí nejvyšší stupeň protiteroristické pohotovosti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rozstřílená prádelna

Belgický premiér Charles Michel na tiskové konferenci po zasedání bezpečnostní rady státu řekl, že panují obavy, že „by několik osob se zbraněmi a výbušninami mohlo zahájit útok… možná na několika místech“. Dodal, že byla v této souvislosti přijata všechna nezbytná opatření. Platí minimálně do neděle, kdy bude situace znovu posouzena.

K přijetí nejvyššího stupně ohrožení, který představuje „vážnou až bezprostřední“ hrozbu, mohl podle belgických médií vést nález zbraní při razii v bytě jednoho z mužů zadržených v souvislosti s atentáty v Paříži. Belgická prokuratura uvedla, že se ve čtvrti Molenbeek našly zbraně, vyvrátila však informace některých médií, že policie nalezla i výbušniny a sebevražedné pásy.

Obvinění z terorismu v souvislosti s atentáty v Paříži si v Belgii vyslechli už tři lidé. Dvěma z nich jsou přátelé hledaného Salaha Abdeslama, kteří ho vyzvedli po atentátech v Paříži a převezli do Bruselu. Identitu třetího, dnes obviněného muže úřady zatím nezveřejnily.

V Bruselu je z rozhodnutí úřadů na celý den uzavřeno metro, hromadná povrchová doprava naopak jezdí normálně, s výjimkou tramvajových linek vedoucích pod zemí. Opatření se týká i víkendových fotbalových zápasů, které byly zrušeny. Na důležitých místech jsou rozmístěny těžce vyzbrojené policejní a vojenské hlídky. Střeženy jsou rovněž instituce EU, které v belgické metropoli sídlí.

Opatření přijímá i Paříž

Naposledy byl nejvyšší stupeň pohotovosti vyhlášen na celém území Belgie od prosince 2007 do ledna 2008. Policie tehdy zadržela 14 osob, které měly v plánu vysvobodit vězněného teroristu.

V přijímání opatření v souvislosti s teroristickou hrozbou pokračuje také Paříž. Kvůli informaci premiéra Manuela Vallse, že nelze vyloučit útok s použitím „chemických či biologických zbraní“, úřady zvýšily ochranu vodních zdrojů. Bezprostředním impulsem pro zavedení opatření byla krádež ochranných obleků proti biologickému a chemickému ohrožení z jedné z pařížských nemocnic.

Omezení konání demonstrací na veřejných prostranstvích dnes pařížská policie prodloužila do 30. listopadu, kdy začíná klimatická konference OSN. Zahájení se má zúčastnit nejméně 138 hlav států a vlád, včetně například prezidenta Spojených států Baracka Obamy a čínské hlavy státu Si Ťin-pchinga. Česko bude reprezentovat premiér Bohuslav Sobotka.

Britský premiér David Cameron dnes přivítal páteční přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN o zdvojnásobení boje proti organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii. Označil ho za klíčový moment, který podporuje Cameronovu snahu o zahájení vzdušných úderů britských sil na pozice radikálů v Sýrii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…