V Bruselu se zblázní. Přečtěte si, kdo má vystřídat premiérku Mayovou

11.06.2017 10:10

Britští konzervativci sice předčasné volby ve své zemi vyhráli, ale ztratili většinu. Stávající premiérka a šéfka konzervativců Theresa Mayová se rozhodla vyjednávat o podpoře pro další konzervativní vlády. Jenže někteří její spolustraníci už si podle britského serveru Mail Online brousí nože a žádají její okamžitý odchod. Kdo by ji měl nahradit? Ve hře je stávající ministr zahraničí, bývalý starosta Londýna a tvrdý zastánce brexitu Boris Johnson.

V Bruselu se zblázní. Přečtěte si, kdo má vystřídat premiérku Mayovou
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Theresa May

Pod šéfkou britské konzervativní strany Theresou Mayovou se prý houpe židle. Někteří její spolustraníci těžce nesou, že v současnosti nejmocnější dáma Velké Británie vyhlásila předčasné volby, i když nemusela, a tyto volby sice na počet hlasů vyhrála, jenže fakticky stranu oslabila, protože ztratila křehkou většinu, kterou si konzervativci dosud drželi v dolní komoře britského parlamentu. Tohoto „úspěchu“ navíc dosáhla poté, co na počátku volební kampaně drtivě vedla nad opozičními labouristy. Šéf labouristů Jeremy Corbyn však dokázal náskok konzervativců smazat.

Lidé podporující stávajícího ministra zahraničí Borise Johnsona na něj údajně tlačí, aby se chopil iniciativy a pokusil se Mayovou tzv. vyhodit ze sedla. „Potřebujeme Borise Johnsona. Potřebujeme ‚Brexitera‘. Potřebujeme někoho, kdo dokáže mluvit k lidem, kdo se na ně dokáže napojit, potřebujeme někoho, jako je Jeremy Corbyn,“ uvedl pro Mail Online politik v konzervativní straně blízký právě Johnsonovi.

Celý článek v angličtině naleznete zde

Přes 40 procent voličů si prý přeje, aby Mayová v pozici premiérky skončila, protože sice dosáhla vítězství, jenže nevalného vítězství. S Mayovou už prý nejsou spokojeni ani příznivci konzervativní strany. Skoro 50 procent příznivců konzervativců si údajně přeje konec Mayové. Spojenci Borise Johnsona navíc věří, že mohou na svou stranu získat Michaela Govea, někdejšího rivala Borise Johnsona v konzervativní straně. Spojenci Michaela Govea však odmítají, že by měl Johnson jejich podporu.

Mayová se chystá uzavřít dohodu s Demokratickou unionistickou stranou, silnou v Severním Irsku. Strana ve volbách získala 10 poslanců, díky kterým by konzervativci mohli získat většinu hlasů v parlamentu. Jenže unionisté jsou tvrdými odpůrci uzavírání manželství u homosexuálních párů a to se ani trochu nelíbí skotské konzervativní političce Ruth Davidsonové. Přitom právě díky ní a jejím kolegům, kteří ve volbách zabodovali ve Skotsku, nezískal většinu v parlamentu Jeremy Corbyn a jeho labouristé. Plány Mayové na udržení vlády jsou tak ohoroženy.

Boris Johnson o Corbynovi a všech levičáčích

Johnson zatím vyčkává. Říká, že podporuje Mayovou. Server k tomu dodává, že možná čeká na vhodnější příležitost, až se ukáže, jak silnou premiérkou Mayová bude. Pokud se jí nepodaří vyjednat slušnou podporu pro novou vládu a silný kabinet pro vyjednávání o brexitu, může čekat pokus o sesazení.

Boris Johnson o Evropské unii

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…