V Budapešti jedná o obchodní spolupráci 16 evropských zemí a Čína

27.11.2017 13:35

Vzájemnou ekonomickou spoluprací se začali na summitu v Budapešti zabývat premiéři a další zástupci 16 zemí střední a východní Evropy a Číny. Premiér Bohuslav Sobotka, pro kterého je jednání ve formátu 16+1 zřejmě jednou z posledních zahraničních cest ve funkci, má kromě účasti na summitu a přidruženém podnikatelském fóru v plánu také bilaterální schůzku s čínským premiérem Li Kche-čchiangem, píše ČTK.

V Budapešti jedná o obchodní spolupráci 16 evropských zemí a Čína
Foto: Redakce
Popisek: Maďarská vlajka

Probrat s ním chce turistický ruch i usnadnění cesty českých výrobků do Číny.

Sobotka před odletem na summit novinářům řekl, že evropské státy zastoupené v projektu 16+1 v rámci tohoto formátu spolupracují, současně jsou ale konkurenty například pokud jde o čínské investice. „ČR myslím hodně utekla ostatním zemím zejména pokud jde o přímé letecké spojení,“ poznamenal Sobotka. Moderní letiště a atraktivita Prahy pro čínské turisty přinesly už čtyři přímá letecká spojení s Čínou a v blízké době lze podle premiéra očekávat, že jedna až dvě linky přibudou.

Letos do července meziročně vzrostl český export do Číny o 29 procent na 33 miliard korun. „Je to myslím dobrá zpráva, protože máme obrovský obchodní deficit,“ připomněl Sobotka záporné saldo vzájemného obchodu ve výši 224 miliard korun. Během schůzky s Li Kche-čchiangem chce proto Sobotka hovořit o zboží, které před vstupem na čínský trh podléhá v Číně povolením či certifikacím. „Potřebujeme ty bariéry pokud možno překonat,“ řekl.

V projevu na summitu chce Sobotka připomenout aktivity, ve kterých Česko mezi evropskými členy modelu 16+1 vyniká. „ČR je iniciátorem spolupráce v oblasti medicíny, podařilo se také navázat partnerství mezi téměř všemi kraji v Česku a jednotlivými čínskými provinciemi. Poslední oblastí je byznys,“ uvedl. V budoucnu by se podle něj měla rozvíjet spolupráce v letectví, uvítal by také otevírání poboček čínských bank v Česku.

Skupina 16+1 vznikla z iniciativy Číny a poprvé se premiéři šestnácti zemí sešli se svým čínským protějškem 26. dubna 2012 ve Varšavě. Cílem platformy je prohlubování ekonomické spolupráce. Vedle Česka se jí účastní dalších deset členů EU (Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko) a pět států mimo unii (Albánie, Bosna, Makedonie, Černá Hora a Srbsko).

Summit v ulicích Budapešti připomíná řada čínských a maďarských vlajek a také mimořádná bezpečnostní opatření, která mimo jiné znamenají řadu dopravních omezení. Z okolí paláce Pest Vigadó, který je nedaleko břehu Dunaje hlavním dějištěm summitu, je zcela odkloněna doprava, na mnoho míst se nedostanou ani chodci.

Česko se podle Sobotky uchází o to, aby hostilo jeden z nejbližších příštích summitů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…