V Budějovicích se schyluje k další bitvě. Policisté zabavovali zbraně

06.07.2013 16:06

Policisté dnes při kontrolách před chystanou protiromskou demonstrací v Českých Budějovicích zajistili několik zbraní. Na všech příjezdech do města kontrolují motoristy. Na sídlišti Máj jsou připravena vodní děla a těžkooděnci v autech. Policie obsadila i centrum. Na radnici zasedá krizový štáb. Ve městě je zatím klid. Lidé se k demonstraci svolávali na internetu. Minulou sobotu podobná akce přerostla v potyčky. Zraněno bylo deset lidí, desítky se jich dopustily přestupků.

V Budějovicích se schyluje k další bitvě. Policisté zabavovali zbraně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

"Policie monitoruje pohyb několika skupinek lidí, které se srocují v krajském městě a pravděpodobně přijeli podpořit jak shromáždění na Máji, tak účastníky neohlášených shromáždění," řekla ČTK mluvčí policie Lenka Holická. Při kontrolách policisté zajistili už několik zbraní. Šlo například o basebalové pálky a další předměty, které by mohly způsobit zranění či poškodit majetek.

Vyhněte se konfliktům

Ve všech ulicích ústících na náměstí stojí policejní auta a hlídky legitimují skupinky lidí, které tipují na příznivce krajní pravice. Někteří přicházejí na náměstí vybaveni vlajkami. Na náměstí se pohybuje mnoho uniformovaných policistů i strážníci a také policisté v civilu.

Policisté s vedením radnice vyzvali občany, aby se vyhnuli konfliktům a přišli na shromáždění v úterý 9. července do Sportovní haly přednést své návrhy na řešení situace na sídlišti.

Ve městě byla podle primátora Juraje Thomy (OPB) nahlášená jediná demonstrace. "To je ta v ulicích na sídlišti Máj, kterou ohlašoval Marcus Pape jako celodenní mítinky. Jsou ohlášené s pravidelným opakováním až do 29. září," řekl primátor ČTK.

Vše začalo u dětí

Poslední shromáždění, které se uskutečnilo 29. června, přerostlo v potyčky na sídlišti Máj. Většinou je vyvolali radikálové, kteří se tam přesunuli z demonstrace z českobudějovického náměstí.

"Spolu se zástupci města i my žádáme občany, aby se nezaplétali do pouličních neshod a vyhnuli se konfliktům s příznivci jakéhokoliv shromáždění," řekla ČTK policejní mluvčí Holická. "Pokud by mělo dojít ke střetu policistů s lidmi dopouštějícími se protiprávního jednání, vyhněte se místům zásahu. V minulém týdnu došlo ke zranění osob, které zákroku přihlížely a zapletly se do davu, proti kterému byl zákrok prováděn. Mezi přihlížejícími byli i lidé s malými dětmi či senioři neuvědomující si, že v této situaci vystavují sami sebe riziku zranění," apelovala mluvčí.

Napjatá situace na sídlišti Máj, kde žije 20.000 lidí, panuje od pátku 21. června. V ten den se na hřišti dostaly do konfliktu děti, následně se do něj zapojilo asi 100 dospělých. Při potyčce zasahovala policie. Na sídlišti žije početná skupina Romů a také hodně sociálně slabších lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…