V ČSSD to vře. Další členové chtějí hnát stranu k soudu

05.09.2013 21:42

Pokud se nespokojení členové ČSSD z Mohelnicka do konce týdne nedohodnou s vedením ČSSD v Olomouckém kraji, tak u soudu znovu napadnou krajskou kandidátku sociální demokracie a poté možná i platnost samotných sněmovních voleb, řekl jejich právní zástupce Pavel Němec.

V ČSSD to vře. Další členové chtějí hnát stranu k soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Reklamní kampaň ČSSD

Obvodní soud pro Prahu 1 v pondělí zamítl návrh na vydání předběžného opatření, kterým chtěli členové ČSSD z Mohelnicka zabránit podání stranické kandidátky v Olomouckém kraji na krajském úřadu. "Na základě nových skutečností oznamuji, že pokud se do konce tohoto týdne nepodaří věc uzavřít jednáním či mimosoudní dohodou, podáme návrh k soudu znovu, a to počátkem příštího týdne. Pokud se nepodaří soudně věc projednat ještě před registrací kandidátky, nevylučuji podání žaloby na neplatnost voleb poté, co budou oznámeny výsledky voleb," uvedl Němec.

Podle kritiků se rozhoduje na sekretariátech

V případě Olomouckého kraje kandidátku ČSSD napadlo šest členů. Soudní spor pro ně pondělním rozhodnutím pražského soudu nekončí. Němec uvedl, že návrh podle výtek soudu upraví a podá jej znovu s řádnou žalobou. "Jasně se ukazuje, a to i na příkladu stížnosti okresního předsedy ČSSD (v Mohelnici) Pavla Martínka, že někteří kandidáti byli nesprávným a diskriminujícím způsobem vyloučeni z možnosti kandidovat. Takový postup pak logicky znevěrohodní výsledek voleb v celém Olomouckém kraji. Divím se proto, že takové riziko hodlá ČSSD podstoupit," podotkl Němec.

Podle něj sestavení kandidátky neodpovídalo demokratickým principům, sestavena prý byla úzkým okruhem straníků a rozhodnuto bylo "za zavřenými dveřmi na sekretariátech". Podle Němce, který dostal nominaci na kandidátní listinu za Mohelnicko jako nečlen, se jej v jeho případě soud zastal.

Němec se prý jen mstí

Vedení krajské organizace ČSSD pondělní rozhodnutí soudu přivítalo a jakékoli pochybení odmítá. "Byli jsme přesvědčeni, že volby byly podle řádu stanoveným ústředním výborem, a na tom si trvám. Předpokládám, že když bude podávat další žaloby, dopadne to stejně," řekl ČTK krajský šéf strany Jiří Zemánek.

Podotkl, že Němec jako nečlen z kandidátky vyřazen nebyl. Zařazen byl prý za Šumpersko z 11 kandidátů na 11. místě a na listinu se tak nedostal. "Snažili jsme se respektovat pořadí dané okresem. Kritéria při hodnocení byla brána v potaz," doplnil. Podle hejtmana Jiřího Rozbořila jde o Němcovu osobní mstu za to, že byl zbaven členství v ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…