V ČT proběhla další bitva o EET: Zastupitel Nacher Babišův projekt hájil

28.02.2017 22:42

Za pár hodin odstartuje druhá fáze elektronické evidence tržeb. Tentokrát dopadne na maloobchodníky. Je to pro české občany dobrá zpráva? V úterních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija, pražský zastupitel zvolený za hnutí ANO Patrik Nacher a místopředseda KDU-ČSL Jaroslav Klaška.

V ČT proběhla další bitva o EET: Zastupitel Nacher Babišův projekt hájil
Foto: hkstrategies.cz/CC
Popisek: EET, elektronická pokladna. Ilustrační foto.

Nacher hned v úvodu uznal, že EET může pro podnikatele znamenat menší komfort. Zdůraznil ovšem také, že je nepřijatelné, aby podnikatelé platící daně měli být v nevýhodě proti těm, kteří daně neplatí. „Myslím si, že je podstatné nezvyšovat daně, jak to některé strany chtějí, ale lépe vybírat daně současné,“ konstatoval zastupitel za Babišovo hnutí ANO.

„Když si vezmeme jednotlivé lidské příběhy, tak to bude možná složitější, ale v principu není nic špatného na elektronické evidenci tržeb,“ pokračoval v obhajobě projektu Nacher. Připustil také, že EET se může měnit. Není to projekt, který by byl dán jednou provždy jako neměnný.

Udženija se postavila ostře proti EET. „My jsme proti a nebudeme to měnit. U nás platí stoprocentní nesouhlas proti EET, protože je to šikana podnikatelů. Nástroje, jak donutit ty nepoctivé, ty už jsou,“ rozohnila se politička. „To, co slíbíme, to také dodržíme,“ ujišťovala politička.

Následně vyčetla Babišovi, že se oháněl meziročním nástupem tržeb o sto procent, jenže Český statistický úřad hlásí, že tržby v pohostinství narostly meziročně jen o osm procent. Tento příklad podle první místopředsedkyně ODS ukazuje, jak ANO mlží.

Pokud si podnikatelé nacházejí legální cestu, jak se vyhnout EET, tak je to podle první místopředsedkyně ODS v pořádku. Udženija připomněla, že Andrej Babiš také hledal cesty, jak si daňově polepšit, a nakoupil korunové dluhopisy od své vlastní firmy za miliardu a půl. Podle zákona to bylo pravděpodobně v pořádku. Pokud podnikatelé podobně hledají způsob, jak obejít EET, podle první dámy je to v pořádku.  

„Ale já bych byla nerada, aby se celá předvolební kampaň zaměřovala na EET. My máme celou řadu programových priorit a budeme je prosazovat,“ prohlásila Udženija.

Ke slovu se dostal i lidovec Klaška. Pokud bude KDU-ČSL vyjednávat o příští koalici, lidovci téma EET otevřou. Budou chtít projekt EET zhodnotit a debatovat o tom, zda by nebylo nejlepší vyjmout z EET drobné podnikatele. Do konce tohoto volebního období už ale lidovci žádné zásadní změny prosazovat nebudou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …