V ČT proběhla další bitva o Klause a migranty

25.09.2015 22:40

Exprezident Václav Klaus rozpoutal další kolo debaty o uprchlících, když kvůli uprchlickým kvótám začal volat po konání předčasných voleb. Prý mu k tomu dává sílu i pozice exprezidenta. A co si o tom myslí Jan Bartošek z KDU-ČSL, Marek Černoch z hnutí Úsvit.

V ČT proběhla další bitva o Klause a migranty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

„Zdá se mi, že v příštích volbách bude chtít Václav Klaus kandidovat za Úsvit,“ podivoval se hned v úvodu Bartošek. „V kontextu toho, že šlo o vyjádření Václava Klause, bych řekl, že jde o vyjádření laciná a populistická,“ doplnil. Hlasování v EU podle jeho názoru proběhlo podle práva. Obdobná hlasování se odehrávají v českém Parlamentu i v našich městech a obcích.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

U Černocha se exprezident dočkal zastání. Úsvit prý chystá hned dvě referenda, jedno o kvótách na uprchlíky a druhé o vystoupení z EU. To, že jsme byli přehlasováni v otázce kvót, je podle Černocha děsivé. To, co jsme zažili, bude zapsáno černým písmem v dějinách EU, a dokonce to může otřást jejími základy,“ varoval. Rýpl si také do ministra financí Andreje Babiše, který se prý stará o to, aby nepřišel o dotace z Bruselu.

Jsme členy společenství, které nás nerespektuje, míní Černoch

Bartošek je i dnes přesvědčen, že si s uprchlickou krizí poradí, ale bude silná jen ve chvíli, kdy bude jednotná. Platí podle něj i to, že musíme pomáhat lidem, kterým zničila život válka. Na tom se nic nemění, protože lidovci na této pozici setrvávají už dlouho, zatímco jiní politici sahají k populistickým výkřikům o tom, že do uprchlické krize musí zasáhnout NATO. Tady si Bartošek rýpl do ministra financí Andreje Babiše (ANO), jenž přesně toto tvrdil.

Černoch konstatoval, že Unie musí zastavit nelegální přísun běženců do Evropy. A pokud to nedokáže, je na stole varianta, že máme vystoupit z EU. „Neříkáme, že vystoupíme z Unie zítra, ale jestliže jsme členy společenství, které nerespektuje náš názor, je otázka, jestli máme být i nadále členy tohoto společenství,“ vykreslil postoj Úsvitu poslanec.

Podle Černocha je teď prostor na intervenci mezinárodní koalice, která s mandátem OSN zasáhne proti Islámskému státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…