V ČT řešili spor Stropnického a Pavla. Došlo i na exekutory

30.01.2015 23:11

Prvním tématem pátečních Událostí, komentářů byl spor ministra obrany Martina Stropnického (ANO) s náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem. K tématu mluvil exministr obrany Alexandr Vondra (ODS), místopředseda sněmovního výboru pro obranu Ivan Gabal (KDU-ČSL) a Stanislav Mackovík, člen sněmovního výboru pro obranu z KSČM.

V ČT řešili spor Stropnického a Pavla. Došlo i na exekutory
Foto: Reuters
Popisek: Tématem Událostí, komentářů byl mimo jiné spor ministra obrany Martina Stropnického (ANO) s náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem

Podle Vondry je za sporem Stropnického ego. "Má pocit, že se před ním na ministerstvu musí všichni klanět, a teď narazil na vojáka, který prošel bojem,“ podotkl Vondra. Vzpomněl si na podobnou situaci, když byl ministrem obrany. Tehdy hledal někoho, kdo nahradí Páleníka v čele Vojenského zpravodajství. "Měl jsem mladého kluka a nelajznul jsem si to, protože bych porušil kariérní řád,“ uvedl. Podle Gabala je u nás taková situace, že si každý chrání svou kompetenci.

Stropnický udělal chybu

Napětí mezi ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu pak v pořadu okomentoval publicista Matyáš Zrno. Podle něho Stropnický nedokázal k vojákům najít cestu. Tím, že kývnul na návrh ministra vnitra nasadit do Vrbětic vojáky, prý ohrozil výcvikový plán a bojeschopnost armády. Stropnický v tomto směru udělal chybu v tom, že se měl postavit za vojáky proti Chovancovi.

Část exekutorů si dělá, co chce

V další části pořadu se mluvilo o tom, že se zvýší dohled nad prací exekutorů. Marek Černoch, poslanec Úsvitu, si myslí, že pokud dohled nad exekutory není, část exekutorů si dělá, co chce. První náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán řekl, že exekutoři budou vedeni k tomu, aby, pokud udělají chybu, se za ni omluvili a vyrovnali ji. "Naše kontroly budou spíše prevence do budoucna, aby byl chybujíci potrestán a příště už nechyboval,“ vysvětlil Pelikán.

Černoch s tím nesouhlasil. Podle něj omluva nestačí, když vám exekutor vybílí byt. "Když se to stane, exekutor musí přijít o licenci,“ uvedl s tím, že nový zákon by měl stanovit, že pokud exekutor provede neoprávněnou exekuci, bude muset vrátit majetek a zároveň přijde o licenci.

Podle Černocha už panuje shoda na tom, že se nebudou smět zabavovat například školní pomůcky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…