V ČT se mělo debatovat o kvalitě života. Nakonec se moderátor Železný dojímal nad lidskými právy a vyprávěl vtip o sovětském dirigentovi

20.09.2017 22:40

Moderátor ČT Jakub Železný přivítal ve středu před kamerami desítku politiků. Dorazili např. Miroslava Němcová z ODS, brněnský primátor Petr Vokřál (ANO). Železný hosty vyzval, aby spolu debatovali o náladách ve společnosti a kvalitě života v Česku. A zmínil šíření dezinformací a lží, které má potírat úřad při ministerstvu vnitra. Odstartovala debata, ve které padlo hodně ostrých slov...

V ČT se mělo debatovat o kvalitě života. Nakonec se moderátor Železný dojímal nad lidskými právy a vyprávěl vtip o sovětském dirigentovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Ve studiu České televize proti sobě stanuli Ondřej Lochman (STAN), Jan Čižínský (KDU-ČSL), Pirát Lukáš Kolářík, Hana Konvalinková (Zelení), komunista Leo Luzar, Miroslava Němcová, Vlastimil Válek z TOP 09, Radek Koten z SPD, Ondřej Veselý (ČSSD) a brněnský primátor z hnutí ANO Petr Vokřál.

V úvodu pořadu se hosté shodli na tom, že není tak úplně v pořádku, když okradený muž uveřejnil fotografii ukradeného kola a fotku zloděje, díky čemuž byl zloděj dopaden. Okradený muž byl však soudem potrestán pokutou. Soud se domnívá, že bylo porušeno právo na ochranu osobnosti. Politici nezpochybňují, že verdikt soudu má být respektován a i zloděj má svá práva, ale z úst všech hostů svorně zaznělo, že tento verdikt soudu jde proti duchu zdravého rozumu. „Když si uvědomíme, kolik kamer monitoruje veřejný prostor, tak mi připadá, že toto rozhodnutí soudu je vadné,“ shrnula debatu na toto téma Miroslava Němcová z ODS.

Podle komunisty Leo Luzara by měl mít občan možnost dovolat se práva, a to nejen v této kauze zveřejněné fotografie, ale také ve vztahu k exekucím a tak podobně. Prostě občan má strach a ty zákony nejsou natolik kvalitní, aby občany tohoto strachu zbavily. „Politik je tu od toho, aby cítil, co ti občané říkají, a aby je uklidnil.“

Čižínský prozradil, že prioritou lidovců je kvalitní životní prostředí, kvalitní školství, ale kromě toho také pocit bezpečí, především určité bezpečí sociální. Senioři by měli např. cítit, že jednoho dne nebudou umírat v domovech důchodců, ale budou moct v klidu dožít ve svých domovech.

Stejný názor vyjádřil ve studiu také Lochman. Ten však svůj prostor využil i k tomu, aby se vymezil jak proti komunistovi Leo Luzarovi, tak proti Radku Kotenovi. Lochman Luzarovi vyčetl, že se spíš snaží vyvolávat nedůvěru k soudům, což rozhodně není v pořádku. Stejně kritický byl i vůči Kotenovi. SPD prý vyvolává strach z migrantů. Koten se ohradil, že SPD Tomia Okamury usiluje především o zajištění bezpečnosti v České republice.

Němcová konstatovala, že hlavní prioritou ODS je zachování parlamentního systému a demokratického státu. Právě tento systém podle Němcové ohrožuje hnutí ANO, které pokřivuje podmínky svobodné politické soutěže.  

„Druhou naší prioritou je setrvání České republiky v západní civilizaci,“ uvedla Němcová. A ihned uslyšela reakci. „Já, pokud se podívám na Západ, vidím stav ohrožení už dva roky, vidíme tam teroristické útoky, které jsou také způsobeny něčím, a všichni víme čím,“ vypálil na Němcovou Koten. Dáma mu ale okamžitě odpověděla. „To já jsem prosadila odmítnutí povinných kvót na uprchlíky a se mnou ODS. Já děkuji všem kolegům, kteří to podpořili. Ale to nic nemění na tom, že směřování na Západ je pro nás jediné přijatelné, protože jinak nám zbývá jen směřování na Východ,“ kroutila hlavou Němcová. Obává se, aby nás případné směřování na Východ nevrhlo opět do autoritářského režimu, který jsme naštěstí opustili v roce 1989.

Prostor na reakci dostal také Vokřál, který odmítl útok na hnutí ANO. Babišovo hnutí prý v žádném případě neohrožuje demokracii. A pokud jde o priority života, tak ANO chce zlepšovat všechny stránky života. „Myslím, že to, že se to má dít na demokratických principech, bylo rozhodnuto v roce 1989, a já si nemyslím, že bychom se měli posouvat někam od demokratických principů,“ zaznělo z úst primátora Vokřála.

Pirát Kolářík mluvil také o strachu, jenže ne o strachu o demokracii nebo strachu z uprchlíků. Věnoval pozornost strachu lidí z úřadů. „Piráti souhlasí s tím, že lidi ovlivňuje strach, ale je to spíš strach z úřadů. Občané mají strach, co jim zase přijde z úřadů, jakou budou mít obsílku a kam všude budou muset běhat na úřad,“ konstatoval Pirát. Právě to by jeho strana chtěla změnit. Úřady by se měly chovat přátelsky a měly by občanům sloužit. Vlastimil Válek z TOP 09 byl téhož názoru.

Růst nenávistných nálad ve společnosti

Moderátor Jakub Železný poté otevřel téma nárůstu nenávistných nálad v Česku, které se šíří např. na internetu. V ČT zaznělo, že v Česku již existuje úřad, který má vyvracet lživé a nenávistné zprávy. ČT také zmínila případ zpěváka Radka Bangy, který čelil na internetu nenávistným útokům a jeden z mladých mužů, který na Bangu útočil, byl soudem odsouzen ke splnění sta hodin veřejných prací.

Železný připomněl panu Veselému z ČSSD nedávný výrok jeho stranického kolegy Karla Novotného, který přirovnal Romy k medúzám a napsal o nich, že jsou k ničemu.

„Já bych to řekl tak, že pan náměstek Novotný po ránu pojedl hodně vtipné kaše a chtěl se vtipně vyjádřit,“ uvedl Veselý. „Takže vám to připadá vtipné?“ ptal se moderátor. „Ne, není to vtipné, ČSSD se od tohoto výroku silně distancovala,“ zdůraznil Veselý.

Moderátor přešel od sociální demokracie k lidovcům a zavzpomínal na hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka. „Pan Čunek nedávno mimochodem řekl, že v Česku je diskriminována bílá většina,“ připomněl Železný.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Čižinský se od Čunka ihned distancoval. „Já mám jiné názory než pan Čunek. A když jeden náš člen schvaloval to, že v jedné dodávce na cestě do Evropy zemřelo 12 uprchlíků, tak my jsme se od něj okamžitě distancovali a okamžitě jsme ho vyloučili,“ zdůraznil Čižinský.  

Jakub Železný všem připomněl, že toleranci a nepřípustnost rasismu a nenávisti máme zakotveny i v Listině základních práv a svobod. „Ono to není jen v zákoně, my to máme i v Listině základních práv a svobod. Já jsem si v ní včera po delší době četl a přiznám se, že jsem byl až dojat. Je to velice pěkné čtení, jen si člověk říká, aby bylo opravdu dodržováno,“ vyjádřil přání moderátor.

Kotena se Železný zeptal, co si myslí o letáku obchodního řetězce Lidl, v němž modelem stal občan černé pleti, což u některých Čechů včetně některých členů SPD Tomia Okamury vyvolalo nelibost. Proč model tmavé pleti vyvolává v některých členech SPD odmítavé reakce?

Koten ale vzpomněl na jiný leták řetězce Lidl. „Minulý týden byl další skandál řetězce Lidl, který vymazal kříže, což je opět překrucování pravdy,“ zaznělo z úst Kotena. „Takže pokud je to překrucování pravdy, tak když někdo uveřejní fotku muže černé pleti, tak je to také překrucování pravdy?“ pozastavil se nad slovy Kotena Železný. „V naší zemi přece žijí lidé různé pleti,“ doplnil ještě moderátor.

Koten reagoval: „Já vám dám příklad z Velké Británie. V této reportáži zaznělo, že na univerzitách v Británii se odstraňují symboly zakladatelů univerzit, aby nebyli pohoršeni někteří studenti z jiných kultur,“ vyhnul se přímé odpovědi Koten.

Železný však nešetřil ani TOP 09, když připomněl, že tato strana v jednom z předvolebních klipů „vyprala Dominika Feriho“, jenž je také tmavší pleti. „Připadá vám to v pořádku?“ zeptal se moderátor Válka. „Víte, s tím přišel pan Feri sám, ale já jsem s tím nápadem tak úplně nesouhlasil,“ uvedl politik TOP 09.

Moderátor Železný přišel s glosou nebo možná vtipem. „To mi připomíná ten vtip, jak se potkají dva dirigenti, jeden dirigent sovětského orchestru, druhý dirigent z amerického orchestru a ten dirigent sovětského orchestru říkal: Já mám v orchestru dvacet Židů, kolik jich tam máš ty? A Američan mu odpověděl: Já nevím, mně je to jedno,“ zmínil starší vtip moderátor.

Komunista Luzar dal posléze najevo, že Češi nejsou rasisté. Tento dojem podle jeho názoru vyvolávají např. média. Právě média přinášejí informace nejrůznějšího druhu o migrační vlně.

„Poslední rok tady média na občany chrlí obavy z toho, co se děje ve světě. Média tady vytvářejí určitý obraz toho, co se děje ve světě, a politici mnohdy reagují až na tento obraz. Já si trvám na tom, že český národ není rasistický národ,“ rozčiloval se Luzar.  

Když dostal slovo znovu Koten, podotkl, že obavy v české společnosti chápe. „Integrace v podobě, jakou nám předvádí západní kultura, vypadá tak, že sem přesadíme člověka z jiné kultury, z kultury islámu, který se nepřizpůsobí. Problém je bohužel v tom fanatickém náboženství a v politickém islámu. Bohužel je nutné si říci, že ideologie politického islámu je naprosto nedemokratická, protože ženy nemají stejná práva s muži. Nevěřící nemají stejná práva s věřícími,“ rozohňoval se ve studiu Koten.  

Vokřál upozornil na to, že nenávistným útokům bohužel čelí řada cizinců žijících v Brně. „Já musím říci, že v Brně žijí tisíce cizinců, kteří u nás žijí legálně a jsou špičkovými odborníky ve svých oblastech, a bohužel je to tak, že nenávistným útokům čelí právě i tito lidé, což je absolutně nepřijatelné,“ řekl jasně Vokřál. Němcová mu okamžitě dala za pravdu.  

Koten upozornil na vietnamskou menšinu, která se v České společnosti dobře integrovala, zatímco zástupci jiných menšin se v západní Evropě podobně integrovat nechtějí.

A co kdybych se k vám nastěhovala já, zeptala se Němcová

Němcová téma částečně posunula, když poukázala na to, že kromě pravicového extremismu, jehož stoupenci šíří nenávist, je tu i levicový extremismus, jehož stoupenci dělají totéž, když odmítají respektovat státem stanovená pravidla. Stačí se podívat na případ komunitního centra Klinika v Praze, kde anarchisté obsadili budovu, která jim nepatří, odmítají dodržovat zákon a odejít.

Zelená Hana Konvalinková se aktivistů na Klinice okamžitě zastala. Aktivisté prý obsadili nevyužitou budovu. „Ale připustíte, že ti anarchisté Kliniku obsadili nelegálně? Anebo řeknete, že ti lidé na Klinice jsou naši fajn kamarádi?“ ptala se Němcová. „Oni se tam ten pobyt snažili legalizovat,“ bránila aktivisty dál Konvalinková.

„To je, jako kdybych se já nastěhovala k vám domů a pak se to pokoušela legalizovat,“ udeřila na Konvalinkovou Němcová. „Víte, oni tam všichni ctí právní řád, ale domníváme se, že když se vlastník k budově nehlásí, tak je dobré budovu obsadit a třeba zabránit jejímu spadnutí,“ reagovala dál Konvalinková.

Železný tuto přestřelku v jednu chvíli ukončil.

Otevřel však debatu rovnosti žen a mužů a zeptal se politiků, jak se stavějí ke kvótám na zastoupení žen v politice. A došlo na další prudkou přestřelku mezi Konvalinkovou a Němcovou. Zatímco Konvalinková velmi hlasitě kvóty hájila, Němcová je odmítala. Znovu a znovu opakovala, že ji jako ženu kvóty urážejí, protože se ve straně prosadila i bez kvót. Konvalinková se stejnou vehemencí opakovala, že kvóty pro ženy v politice české společnosti pomohou.

Pirát Kolářík, brněnský primátor Vokřál i Lochman z hnutí STAN se přiklonili na stranu Němcové, zatímco pan Čižínský se přiklonil spíše na stranu paní Konvalinkové.

Železný znovu raději debatu uzavřel. Jen si dovolil podotknout, že se vedou spory o kvóty pro ženy, ale nejostřejší výměny názorů v posledních pár minutách předvedly dvě dámy. U pánů to vyvolalo úsměv.

Obchody s Čínou se nehýbou, co tam prezident Zeman dělá, ptal se Pirát

Moderátor posléze otevřel jiné téma – zahraniční politiku České republiky a lidská práva. Všichni politici se shodli na tom, že je potřeba lidská práva hájit, ale současně s tím rozvíjet zahraniční obchod.

Když dostal slovo Luzar, vymezil se proti tomu, aby Západ šířil svůj koncept lidských práv do jiných částí světa. Koten z SPD vyslovil obdobný názor. „Všichni si asi pamatujeme, jak jeden z našich humanistických prezidentů řekl, že nebudeme prodávat zbraně nestabilním režimům, a ten samý prezident pak podporoval humanitární bombardování,“ vypálil Koten.

Ostatní politici nabídli trochu jiný pohled. Pirát Kolářík kroutil hlavou nad tím, co asi jezdí dělat do Číny prezident Miloš Zeman, který tam byl víckrát než jednou, ale český obchod s Čínou se nijak významně nepohnul. Válek a Němcová mu dali za pravdu. Pan Lochman z hnutí STAN se k nim taktéž připojil. Svorně poukázali na to, že do Česka přijel tibetský duchovní vůdce dalajláma a čtyři nejvyšší ústavní činitelé země se okamžitě servilně poklonili Číně, což je podle jejich názoru nepřijatelné.

Podle těchto politiků nám např. Čína nemá co diktovat, zda smíme obchodovat s Tchaj-wanem nebo si zvát, koho uznáme za vhodné.

Nakonec se Železný vrátil k ochraně jednotlivce. Kolářík, Němcová, Válek konstatovali, že stát sbírá o občanech obrovské množství dat a klade na lidi další a další povinnosti, EET, kontrolní hlášení k DPH, ale kromě toho chce provádět kontrolu kotlů a tak podobně. Neustále se utahují šrouby svobodě ve jménu bezpečnosti. Konvalinková se okamžitě ohradila, že kontroly kotlů je podle jejího názoru v pořádku, protože se dějí ve jménu ochrany životního prostředí, ve kterém žijí úplně všichni. Vokřál začal hájit EET. Konstatoval, že i lidé, kteří proti tomuto systému dříve protestovali, dnes často uznávají, že bylo správné tento kontrolní nástroj zavést.

Ondřej Lochman z hnutí STAN směřoval debatu k závěru, když poukázal na to, jak se v Estonsku podařilo digitalizovat státní správu, zatímco u nás se to nedaří. Sám se prý o tom v Estonsku přesvědčil. Od tamních obyvatel se dozvěděl, že jsou ochotní státu poskytnout celou řadu dat výměnou za určité pohodlí a za možnost vyřídit celou řadu věcí z domova. „Oni mi řekli: Když ta data dávám dobrovolně Facebooku, tak proč bych je nedal státu,“ prozradil Lochman. Pirát Kolářík však znovu varoval, že to s předáváním dat státu nesmíme přehánět. Komunista Luzar také upozornil, že český stát sbírá o svých občanech obrovské množství dat.

Všichni hosté se ale shodli na tom, že s digitalizací státní správy je třeba pohnout.

Železný po této shodě debatu ukončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…