V ČT se mluvilo o bankrotu Athén. Hostem byl i řecký novinář, který měl jasno

25.06.2015 22:44

Situace v Řecku je zlá. Před chvílí mi volala matka a ptala se mě, jaká je naděje, že zítra dostane důchod, prohlásil v komentáři pro Českou televizi řecký novinář. To je jeden pohled, druhý říká, že dluhy je třeba splácet, na což upozornil i ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Ekonomický expert ODS Jan Skopeček jasně řekl, že by Řecku nejvíc pomohlo opuštění eura.

V ČT se mluvilo o bankrotu Athén. Hostem byl i řecký novinář, který měl jasno
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), ekonomický expert ODS Jan Skopeček a hlavní ekonom Roklenu a ekonom VŠE Lukáš Kovanda ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize hovořili o případném ekonomickém pádu Řecka na absolutní dno – o bankrotu. K tématu se vyjádřili také zpravodaj ČT Zdeněk Fučík a řecký novinář Giorgos Christides.

Pohled do Athén je dobrou lekcí pro Prahu, říká expert z ODS

„Myslím, že je celkem jasné, že značná část poslanců Syrizy není ochotná ustoupit od původních plánů řecké vlády, takže premiér Tsipras bude mít nelehkou pozici při jednání s věřiteli,“ poznamenal Řek hned na úvod. Musí totiž dosáhnout nějakých ústupků od věřitelů a bránit dalším škrtům platů. „To je ta červená čára,“ uvedl novinář. „Půl hodiny před tím, než jsem začal mluvit s vámi, mi volala moje matka a ptala se mě, jestli jí bude zítra vyplacen důchod,“ prozradil také.

Ministr průmyslu a obchodu kontroval, že dluhy se musejí splácet, což říká nejen on, ale např. také slovenský premiér Robert Fico. Podle šéfa resortu průmyslu a obchodu se musíme podívat i na řeckou ochotu splácet. Jan Skopeček k tomu doplnil, že by Řecku nejvíce pomohlo, kdyby se vrátilo k národní měně a nastavilo takové očistné reformy, které by lépe přijalo obyvatelstvo. „Prizmatem Prahy je to pro nás dobrá lekce, jak to může dopadnout, když je menší země svázána jednotnou měnovou politikou,“ poznamenal občanský demokrat.

K tomu ovšem Mládek poznamenal, že hlavní politici EU mají strach z toho, že by se mohl po odchodu Řecka z eurozóny rozšířit dominový efekt.  Doplnil také, že v Česku řecký scénář nehrozil.

Politici si jen kupují čas na levnější dovolenou

Téma uzavřel ekonom Lukáš Kovanda, když poznamenal, že se často zásadní ekonomická rozhodnutí činí o víkendech, aby to okamžitě nezasáhlo trhy. „Každá z těchto stran se stylizuje do role, že už jí na výsledku nezáleží, aby posílila své vyjednávací pozice. Ale pokud se dohodnou, bude to prakticky znamenat jen nakoupení si dalšího času na nějaké tři měsíce. „Politici by mohli mít klidnější léto,“ poznamenal host.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…