V ČT se probírala Zemanova návštěva Číny. A zazněla spousta výhrad

02.09.2015 23:01

O ekonomických přínosech probíhající návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně, ale i o tom, nakolik nám může případně způsobit potíže ve vztazích s našimi západními spojenci, se debatovalo ve středečních Událostech, komentářích. Diskuse se účastnili ekonomický odborník ODS Jan Skopeček, místopředseda hospodářského výboru sněmovny Martin Kolovratník (ANO), místopředsedkyně představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Pavla Břečková a politolog Kamil Švec.

V ČT se probírala Zemanova návštěva Číny. A zazněla spousta výhrad
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman vystupuje z leteckého speciálu v Pekingu

Skopeček upozornil, že naším zájmem je mít s Čínou, kterou označil za velmoc, standardní vztahy. A jezdit do Číny a hájit tam naše ekonomické zájmy považuje za normální. Na otázku, zda obrat v české politice vůči ČLR nenastal už za Nečasovy vlády, řekl Skopeček, že „jsme se museli začít snažit s Čínou bavit“. Dodal k tomu, že rozumný politik zmíní pozici ČR v tom smyslu, jak chápe demokracii a roli svobodných médií.

Přijede k nám příští rok dalajlama?

Také Kolovratník si myslí, že politika Zemana se odklání od směru, jenž se dříve u nás prosazoval a který se nehezky nazýval dalajlamismem. Poukázal na článek ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynka Kmoníčka, který napsal do médií, že si musíme být vědomi naší pozice desetimilionové země. Jen jakoby na okraj zmínil: „Jsem rád, že příští rok k nám přijede dalajlama.“ Hospodářské výsledky návštěv českých politiků v Číně nepovažuje zatím za příliš úspěšné. Nicméně prezident má v tomto směru velká očekávání. „Snad nějaké byznysy přinese,“ podotkl.

Břečková mimo jiné podotkla, že na úspěšnost obchodování malých a středních firem s Čínou nemá politicky takový vliv jako u firem velkých.

Televize pak uvedla, že český vývoz do Číny vzrostl z 32,7 miliardy v roce 2012 na 42,3 miliardy v roce 2014.

V rozvíjejících se zemích je snazší získat zakázku než na Západě

Skopeček se domnívá, že je správná cesta vyvážet nejen do Číny, ale do všech nově se rozvíjejících zemí. Je tam totiž snazší získat zakázku než v západní Evropě.

Švec pak uvedl, že Zeman umí návštěvy Číny politicky velmi dobře prodávat. Připomenul, že v těchto návštěvách hraje důležitou roli byznys. A to, že Čína a Jižní Amerika jsou rostoucími ekonomikami, což v 90. letech nebylo. Proto se dnes ustupuje pod tlakem globálních změn a ekonomického tlaku z principů, které byly prosazovány ještě v 90. letech. Připustil, že je možné, že v Bruselu bude ČR vnímána jako země oportunistická a sobecká. A to, že zahraniční cesty Zemana směřují téměř výhradně na východ, pak prý ovlivňuje vnímání české zahraniční politiky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…