V ČT vystoupil Stalinův vnuk. Toto vše řekl o svém dědovi, Putinovi a problémech Rusů

06.05.2015 19:20

Vnuk Josifa Vissarionoviče Stalina Alexandr Burdonskij byl hostem středečního Interview ČT24. Čím si vysvětluje, že v samotném Rusku znovu roste obliba jeho dědečka, jenž měl na svědomí utrpení desítek tisíc lidí. Je pro Rusy důležitější jeho nezpochybnitelné vítězství ve druhé světové válce? A jak se žilo samotnému Burdonskému? A co si myslí o Putinovi? I to prozradil.

V ČT vystoupil Stalinův vnuk. Toto vše řekl o svém dědovi, Putinovi a problémech Rusů
Foto: The100.ru
Popisek: J. V. Stalin

Hned na úvod zaznělo, že se s dědečkem setkal jedinkrát v životě, a to na jeho pohřbu. Ačkoli patřil do rodiny nejmocnějšího muže Sovětského svazu, dětství měl velmi komplikované. „Také proto jsem nikdy nechtěl mít děti,“ prozradil. V šestnácti letech si změnil jméno a snil o tom, že se bude věnovat umění. To se také podařilo, dnes je úspěšným režisérem a všechna ocenění, která dostal, se netýkají jeho rodiny, ale jeho samého.

Stalin byl krutý, ale nemohl za všechno

Změna jména mu pomohla, zůstal díky tomu normálním člověkem a nikdy se svého dědečka nedovolával. Vnímá ho spíše jako tíživý kříž. Dnes ho lidé na ulici poznávají, ale příznivci Stalina si ho nevšímají. Povídají si s ním ale lidé, kterým se líbí jeho práce.

Dědečka v minulosti označil za tyrana, ale na jeho obhajobu také říká: „Mnozí lidé si myslí, že Stalin seděl u globusu a rozpoutával války, ale tak to nebylo,“ konstatoval. Dědeček prý napáchal spoustu zlého, ale nelze mu na vrub přičíst všechnu hrůzu světa. Byl to inteligentní člověk. „Jestli mi po něm něco zůstalo, tak je to mozek.“ Stalina vnímá jako historickou postavu, která je ale obestřena snad největším množstvím lží. „Zůstává pro mě mocným člověkem, ano, byl krutý, ale i doba byla taková. Je jednoduché vše uzavřít s tím, že všichni byli hodní a on byl špatný, ale tak to nebylo,“ konstatoval host. „Historie je složitá věc, krutá, špinavá a velice krvavá,“ pokračoval.

Za své problémy si mohou Rusové sami

Ve druhé polovině pořadu prozradil i to, že až do příchodu na učiliště žil jaksi za plotem. „A život jsem moc neznal,“ přiznal. Do té doby se díval na svět skrze růžové brýle, protože měl všechno. Jen ne štěstí, ale na učilišti vnímal odstín reality. Je třeba dodat, že Alexandr Burdonskij se narodil v roce 1941.

V závěru prohlásil, že si váží Putina jako silného vládce a schopného státníka. Nemusí s ním ve všem souhlasit, ale celkově ho oceňuje. Jestliže má dnes Rusko problémy, za většinu z nich si prý mohou Rusové sami, jejich duše jsou prý velmi složité. Jak se to projevuje? Třeba i tím, že po strašlivé druhé světové válce dávali německým zajatcům chléb a vodu, když je vítězná armáda hnala Moskvou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…