V Calais řádí uprchlíci a občané se bouří. Pohleďte na VIDEA

26.01.2016 11:31

Francouzský přístav Calais se stal v sobotu svědkem dalších násilností ze strany uprchlíků, kteří zde přebývají v nechvalně proslulém uprchlickém táboře nazvaném příznačně „Džungle“. Skupina asi 30 až 40 z nich vtrhla na trajekt ve snaze dostat se do Velké Británie. Incident museli řešit těžkooděnci.

V Calais řádí uprchlíci a občané se bouří. Pohleďte na VIDEA
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Migranti bez povolení vstoupili na trajekt Spirit of Britain, který provozuje společnost P&O Ferries zajišťující přepravu mezi Calais a Velkou Británií. Někteří z nich po výzvě francouzské policie protiprávně obsazený trajekt opustili, ale další se svého úmyslu nehodlali vzdát ani tváří tvář spravedlnosti. Nakonec bylo zatčeno dle internetového serveru France24 čtyřiadvacet migrantů společně s jedenácti členy proimigračního hnutí No Borders Network.

 

Chod přístavu v Calais byl v důsledku incidentu na několik hodin omezen. Ovšem „živo“ bylo v jednom z nejdůležitějších francouzských přístavů i krátce předtím, kdy se zde v počtu asi dvou tisíc shromáždili k demonstraci příznivci přistěhovalecké politiky otevřených dveří. Protestovali proti údajně neúnosným podmínkám panujícím ve zdejším uprchlickém táboře, kde přebývá podle odhadů asi 4000 migrantů ze severní Afriky a Blízkého východu.

 

 

Jak uvádí zpravodajský server France24, mnoho demonstrantů dorazilo na místo ze zahraničí. Nejvíce z nich přispěchalo podpořit „trpící“ uprchlíky z Velké Británie, Belgie a Itálie. „Jsme tady ze solidarity s uprchlíky a také tímto způsobem chceme poukázat na nečinnost francouzské vlády, která nejeví žádné snahy ke zlepšení životních podmínek migrantů,“ cituje server dvaadvacetiletého studenta Rina, který přijel do Calais autobusem ze své rodné Itálie.

 

Na transparentech účastníků demonstrace se objevovaly nápisy „Uprchlíci vítáni“ či „Calais, Lesbos, Lampedusa, naše hranice zabíjí“. Podmínky panující v uprchlickém táboře Džungle jsou však lidskoprávními aktivisty kritizovány dlouhodobě. Nejvíce vyčítají vládě, že není schopná zajistit obyvatelům Džungle komfortnější přístřešky a lepší přístup k tekoucí vodě a toaletám. Džungle se za svoji několikaměsíční existenci proměnila v podstatě v malé městečko, kde fungují obchody, školy a dokonce i mešity a kostely. Vedle obchodu však zde kvete také obchod s drogami a prostituce.

Byť uzavření přístavu v Calais bylo vzhledem k násilnému vniknutí uprchlíků na jeden z trajektů dočasné, přesto opět zvýšilo napětí mezi obyvateli města a uprchlíky. V neděli se ve městě konala další demonstrace, které se tentokrát účastnili především majitelé místních obchodů a podnikatelé. Chtěli tak upozornit vládu a úřady, že přítomnost takového množství migrantů negativně ovlivňuje místní ekonomiku. Pochodu městem se zúčastnilo asi 2000 lidí a zúčastnila se jej i starostka Calais Natacha Bouchartová.

Bouchartová ze sobotního incidentu přímo obvinila nejvyšší politické představitele země. „V prvé řadě nese zodpovědnost za události ze soboty v Calais francouzská vláda, která nebyla schopna přijít z funkčními bezpečnostními opatřeními. Považuji to za flagrantní selhání vlády,“uvedla Bouchartová. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve – v reakci na rozzlobené reakce starostky a většiny zdejších obyvatel – přislíbil, že vláda udělá vše pro to, aby se situace ze soboty napříště neopakovala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…