V Černošicích dnes odhalí Havlovu lavičku

25.09.2016 6:32

Černošice budou po dnešku dalším místem na světě, v němž odhalili lavičku prezidenta Václava Havla, který by se 5. října dožil osmdesáti let. Podle webu Knihovny Václava Havla byla dvě křesla spojená s kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom, dosud umístěna na 17 místech, píše ČTK.

V Černošicích dnes odhalí Havlovu lavičku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na setkání s prezidentem Zemanem si vzali někteří lidé placky s podobiznou Václava Havla

Nyní si lidé na Havlovu lavičku mohou sednout i na černošickém náměstí. Podle iniciátora a místostarosty Dobřichovic Michaela Pánka jim mají připomenout nejen Havlův odkaz, ale i utrpení politických vězňů za komunistického režimu. „Současné zesměšňování odkazu tohoto českého prezidenta mě vedlo k tomu, že bych rád v době, která přeje spíše bývalým agentům komunistické tajné policie StB, komunistům a různým dalším živlům, chtěl připomenout jeho odkaz,“ sdělil ČTK Pánek.

Za důležitý Havlův odkaz považuje ochotu sednout si za jeden stůl a hovořit spolu, což symbolizuje i zmíněná lavička. „I když jsme lidé různých názorů, různého politického i náboženského přesvědčení, přece jenom je velmi důležité, abychom si sedli za jeden stůl a hovořili spolu a společně hledali pravdu,“ řekl místostarosta.

Slavnostního odhalení lavičky, vytvořené podle návrhu architekta Bořka Šípka, se v Černošicích zúčastní i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) nebo bývalý ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře a senátor Jiří Oberfalzer (ODS).

Budování laviček Václava Havla je celosvětovým projektem, jehož vznik inicioval český velvyslanec v USA Petr Gandalovič spolu se Šípkem. Záměrem projektu bylo vytvořit síť míst ve veřejném prostoru, kde mají sloužit k setkávání a vedení dialogů a debat. První lavička byla zpřístupněna v USA na univerzitě v Georgetownu v říjnu 2013; následovaly instalace v Dublinu, Barceloně, Praze, Českých Budějovicích, Benátkách, Hradci Králové, Plzni, Karlových Varech nebo Liberci. Stojí i na univerzitách v Tel Avivu a Oxfordu. Dosud poslední lavičku instalovali v polovině září v Kroměříži.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…