V Českém rozhlase promluvil bývalý velvyslanec USA v Praze, který na Trumpa podal žalobu

27.01.2017 19:01

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl právník a bývalý velvyslanec USA v Praze Norman Eisen. Zhodnotil mimo jiné první kroky nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

V Českém rozhlase promluvil bývalý velvyslanec USA v Praze, který na Trumpa podal žalobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Americký velvyslanec Norman Eisen

„Žaloba, kterou podala naše skupina, má co do činění s jedním ze základních pravidel naší ústavy. Je to ujednání, které zakazuje našemu prezidentovi služební požitky,“ podotkl Eisen úvodem. Se skupinou demokratů a republikánů podal totiž na Trumpa žalobu za jeho chování. „Jeho firmy se tímto ujednáním neřídí. Přijímají peníze od zahraničních vlád,“ poznamenal Eisen. To, že by Trump převedl na své syny vlastnictví společnosti, Eisen popírá. „Předal jen chod společnosti,“ tvrdí. „Donald Trump porušil čtyřicetiletou tradici,“ myslí si. 

„Žalobou se snažíme dosáhnout jednoduché věci: Žádáme soudce, aby řekl Donaldu Trumpovi, že nemůže žádat peníze od jiných vlád,“ zmínil Eisen. „Pokud soud rozhodne, bude se tím muset Donald Trump řídit,“ řekl. Dle jeho slov rozhodně nejde o politickou záležitost.

„Nicméně pozitivně hodnotím některé jiné Trumpovy kroky – například navýšení financí na infrastrukturu. Ale vadí mi lhaní. Političtí lídři by lhát neměli,“ poznamenal Eisen a vyjádřil se také k projevu Donalda Trumpa na inauguraci. „Dostali jsme právě aktuální průzkumy ohledně projevu a zdá se, že většina Američanů souhlasila s projevem. Já jsem s některými pasážemi nesouhlasil,“ prohlásil ke svému nesouhlasu ohledně sloganu „America First“. Přijde mu příliš ignorující okolní státy.

„Jsem přesvědčený, že čelíme skutečně obrovské výzvě, ale domnívám se, že země vyjde z této zkoušky posílená,“ vyjádřil se také Eisen k aktuálnímu stavu americké demokracie. „Věřím, že směřujeme ke spravedlnosti a demokracii,“ dodal. 

Závěrem se pak Eisen vyjádřil k tomu, na co by se měly připravit malé země. „Trumpovi imponuje tvrdý politický styl vůdců či vůdkyň,“ zmínil. „A moje rada pro Česko? Pokračujte v tom, co děláte,“ sdělil se slovy, že co se týče bilaterálních vztahů, jsou na tom některé země mnohem hůře než Česko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…