V Česku bude jednat šéf kanadské diplomacie, hlavně o Ukrajině

22.04.2014 6:42

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) bude dnes v Praze jednat se svým kanadským protějškem Johnem Bairdem. Hlavním tématem bude situace na Ukrajině, obě země také chtějí oživit vzájemnou spolupráci v politice i ekonomice. Kromě Zaorálka se Baird dnes sejde s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a s bývalým prezidentem Václavem Klausem.

V Česku bude jednat šéf kanadské diplomacie, hlavně o Ukrajině
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Vztahy mezi Českem a Kanadou v posledních letech poznamenalo zavedení vízové povinnosti pro Čechy cestující do severoamerické země. Kanada tak v roce 2009 reagovala na vysoký počet českých občanů, kteří v zemi žádali o azyl. Česká diplomacie proti vízům opakovaně protestovala, Ottawa je ale zrušila až loni v listopadu poté, co počet žadatelů o azyl z Česka výrazně poklesl.

Návštěvou Prahy zahajuje Baird svou cestu po státech střední a východní Evropy. Před jejím zahájením kanadským médiím řekl, že chce s evropskými partnery probrat napjatou situaci na Ukrajině a upevnit vztahy se zeměmi regionu. Po Česku zavítá kanadský konzervativní politik na Slovensko, do Polska, Lotyška a Estonska. Všechny tyto státy jsou stejně jako Kanada členy NATO.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …