V Česku by se měly školit opozice z totalitních zemí. Nápad z USA se prý líbí i Zaorálkovi

08.02.2014 6:58

V Praze by mohlo vyrůst Centrum občanské společnosti, v němž by se principům demokracie učili představitelé opozičních proudů v nesvobodných režimech. Nápad se prý zrodil při debatách mezi USA a Českem. Američané by totiž rádi využili českých znalostí s přechodem k demokracii. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) proti „výuce“ opoziční sil nic nemá.

V Česku by se měly školit opozice z totalitních zemí. Nápad z USA se prý líbí i Zaorálkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Existuje možnost, že se v Praze zrodí centrum, které by mohlo prohloubit spolupráci mezi USA a Českem. Jeho pracovní název zní Centrum pro občanskou společnost, a mohli by v něm být vyučováni představitelé opozice v nedemokratických režimech. O záměru zřídit Centrum se debatuje už asi rok, ale rozhovory zřejmě urychlily neúspěchy Západu při nastolování demokratických poměrů v některých zemích. Svou roli může jistě hrát i aktuální dění na Ukrajině.

Proti nejsou ani komunisté, pokud to nebudeme platit

 Na debatách o zrodu Centra se podílí vláda, USA, Švédska a Česka. Stranou nezůstávají ani dvě lidskoprávní organizace z USA. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek je nápadu nakloněn. „Rádi bychom v Praze dali dohromady jakýsi think-tank, který by se soustředěně věnoval tomu, jak pomoci a zvládat procesy na hranicích Evropy, které vypadají velice složité,“ říká šéf diplomacie pro Lidové noviny. Z počátku by pro centrum mohlo pracovat asi deset lidí, a pokud se ukáže jako přínosné, mohly by se jeho aktivity rozšířit.

Proti zřízení centra není ani předseda sněmovny Jan Hanáček (ČSSD) a jednoznačnou podporu mu vyjadřuje i Zaorálkův předchůdce ve funkci Karel Schwarzenberg (TOP 09). Proti se podle všeho neozývají ani komunisté  Kateřina Konečná (KSČM) k tomu poznamenává, že se nebude o centrum ani zajímat, pokud nebude financováno z českého státního rozpočtu. Zaorálek však počítá s tím, že se na chodu centra budou podílet všechny zainteresované strany, Česko nevyjímaje. Otázkou je, zda to bude právě finančně. Zatím také není jasné, kdy začne instituce pracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…