V Česku by se mohlo objevovat víc čínských podnikatelů, přál by si Klaus

13.11.2013 15:16

Bývalý prezident Václav Klaus v úterý pronesl projev na zahajovací večeři česko-čínského investičního fóra. Klaus poukázal na zájem České republiky o rozšiřování a prohlubování ekonomických vztahů s Čínou.

V Česku by se mohlo objevovat víc čínských podnikatelů, přál by si Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident ČR Václav Klaus

Klaus se k tématu spolupráce s Čínou dostal oklikou přes historii. Mluvil o transformaci politického a ekonomického systému Česka v roce 1989. Po pádu komunismu se ČR chtěla co nejrychleji zařadit mezi ostatní evropské země, a to vedlo k členství v Evropské unii. Exprezident připomněl, že přes pozitivní efekty tohoto svazku nepovažuje členství v EU za dobré.

S Unií prožíváme všechno dobré i zlé

„Členy EU však jsme a pro naše zahraniční partnery z toho plynou různé výhody. S Evropskou unií prožíváme všechno dobré i zlé,“ prohlásil Klaus. Proto je současná stagnace evropské ekonomiky nepříznivá i pro Českou republiku. Hledání nových partnerů a nových obchodních možností je tedy velmi důležité.

Klaus pochválil Čínu za rychlý ekonomický růst, který umožnil zvýšení životní úrovně stamilionů lidí. Podle něj přináší pozitivní změny oslabování centrálního řízení a naopak posilování vztahů mezi ekonomickými subjekty na trhu.

Leccos bychom na vašem místě dělali jinak, ale nemáme ambice cokoli radit

Přesto vyjádřil respekt k čínské kulturní, civilizační a náboženské tradici. Dotkl se totiž otázky politických změn. „Vnímáme obtížný úkol udržovat kompaktnost země s 1,3 miliardou obyvatel. Leccos bychom nepochybně dělali jinak, ale nemáme sebemenší ambice komukoli cokoli radit,“ zdůraznil Klaus.

Na závěr vyslovil přání, aby se v České republice více objevovali čínští podnikatelé i podniky a naopak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…