V Česku možná začne působit další ruská banka

16.05.2015 10:10

Zatím v Česku působí jen jedna velká ruská banka, Sberbank. To by se ale už letos v létě mohlo změnit. Podle dnešních Lidových novin má zájem o ztrátovou internetovou banku ZUNO, která působí kromě Česka i na Slovensku, Alfa Bank ruského oligarchy Michaila Fridmana. Alfa Bank je mezi velkými ruskými finančními domy jedinou soukromou bankou. Ostatní, jako právě Sberbank, patří státu.

V Česku možná začne působit další ruská banka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrála KB na Václavském náměstí

Fridman měl podle maďarského znalce ruských poměrů Gábora Stiera v minulosti dost blízko k prezidentovi Vladimiru Putinovi. V poslední době se však jejich vztahy měly zkomplikovat. Údajně kvůli aktivitám Fridmana na evropském trhu.

O banku ZUNO má zájem také francouzský finanční dům BNP Paribas. Ovšem Fridman podle zdrojů listu, které si přály zůstat v anonymitě, nabídl rakouské skupině Raiffeisen Bank International (RBI) za ZUNO částku v řádu vyšších stovek milionů korun.

„Nabídka Alfa Bank se měla pohybovat někde kolem 35 milionů eur, zatímco BNP měla nabídnout řádově níž, kolem 20 milionů eur,“ uvedl zdroj deníku.

Podle něj Fridman v poslední době v Evropě výrazně investuje. Například před několika týdny jeho investiční skupina Letter One dohodla s německou RWE koupi její divize pro těžbu ropy a plynu DEA v hodnotě 140 miliard korun.

Podle listu ale koupi banky ZUNO může zhatit postoj regulátora, kterým je Rakouská centrální banka. „Zatímco prodej banky do rukou BNP Paribas by byl snáze průchodný a mateřskou RBI preferovaný, v případě prodeje Fridmanovi by za ZUNO dostala RBI více peněz, což by byl zase vstřícný krok směrem k akcionářům rakouské bankovní skupiny,“ popisuje deník složitost rozhodování rakouských vlastníků.

Zdroj listu nicméně řekl, že ZUNO bude nakonec nejspíš prodána Alfě, protože z hlediska akcionáře je v nabídnuté ceně velký rozdíl.

Očekává se, že obchod by se měl uskutečnit do poloviny léta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…