V Česku odmítají uprchlíky především voliči levice, naznačují průzkumy

02.07.2015 22:50

Zpravodaj ČRo ve Francii Jan Šmíd a ředitel výzkumu agentury STEM/MARK Pavel Šimoník ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize debatovali o uprchlících mířících do Evropy. Průzkumy prý ukazují, že lidé uprchlíky odmítají, přičemž ostřejší postoje zaujímají voliči levice. Za sousedy ale Češi nechtějí především Romy.

V Česku odmítají uprchlíky především voliči levice, naznačují průzkumy
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Češi, Moravané a Slezané odmítají přijímání uprchlíků v Česku. Průzkum ukázal, že proti je dokonce 88 procent lidí. Mohou se bát proto, že teď jde o muslimy, kteří jsou z odlišné kultury. Méně vzdělaní lidé se bojí i toho, že je běženci připraví o práci.  „Voliči TOP 09 nebo lidovců jsou k uprchlíkům tolerantnější než voliči levice,“ poznamenal Šimoník. Průzkumy také ukazují, že by Čechům nevadilo mít za souseda Američana či Němce, ale výrazně odmítají sousedy Romy či Araby.

Šmíd popsal, jak je to ve Francii. Tam je k uprchlíkům vstřícnější levice. Za pozornost ovšem stojí, že imigranti, kteří žijí v zemi galského kohouta ve druhé či třetí generaci, se stále necítí být tam doma. Proč? Možná i kvůli tomu, jak se na ně ještě dnes dívají „starousedlíci“, dodnes na ně často hledí skrz prsty. Současně platí, že „imigranti“ ve druhé či třetí generaci často dávají přednost vlastním muslimským zvykům před národními francouzskými zvyky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…