V Česku podle zahraničních médií uspěli populisté

21.10.2017 20:06

Obrovský úspěch populistů a protisystémových stran a debakl zavedených politických uskupení, tak hodnotí výsledek českých parlamentních voleb světové agentury a zahraniční média. V komentářích shodně uvádějí, že drtivé vítězství hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše, který byl obviněn v souvislosti s dotacemi EU, vyvolává nejistotu nad dalším směřováním Česka a nad jeho budoucími vztahy se Západem, především pak s EU a s NATO.

V Česku podle zahraničních médií uspěli populisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasovací lístky pro sněmovní volby 2017

„Česká ekonomika se poslední čtyři roky těší rychlému růstu, vyrovnanému rozpočtu a nejnižší nezaměstnanosti v Evropské unii, ale sociální demokraté, kteří vedou vládu spolu s ANO a s dalším partnerem, nebyli schopní toto zužitkovat,“ napsal Reuters. Rakouská APA označila jednociferný výsledek ČSSD za debakl.

Německá média stejně jako další evropská píší o tom, že jasným vítězem se stal kontroverzní populista Babiš. Podle Süddeutsche Zeitung se Česko může stát první zemí EU, kde bude premiérem obviněný politik.

Výsledky letošních voleb v evropských zemích málokdy přinesly radost a Česko v tomto ohledu není výjimkou, konstatuje server listu Süddeutsche Zeitung. „Země s deseti miliony obyvatel se po volbách posune dále doprava. Populisté, euroskeptici a vůči cizincům nepřátelští politici výrazně posílili,“ míní bavorský deník.

APA drtivé vítězství Babiše označila za modrou tsunami, která zaplavila Česko. Podle rakouské agentury je očividné, že zemi nyní čekají obtížná koaliční jednání a že budoucí vláda bude jen těžko vykazovat nějaké proevropské znaky.

Americká AP napsala, že Babišův úspěch může vést ke vzniku další euroskeptické vlády ve střední Evropě. Francouzská AFP se domnívá, že nad Českem visí otázka nejistoty z budoucího směřování země a z nadcházejících vztahů mezi Prahou a Západem, především pak s EU a se Severoatlantickou aliancí.

AFP stejně jako BBC upozorňují na velký úspěch protiunijní a protiislámské Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomia Okamury. Zatímco AFP hodnotí stranu jako protipřistěhovaleckou a populistickou, BBC používá termín krajně pravicová. O pravicově radikální SPD pak informuje německá DPA.

Analytik bruselského Centra pro studium evropských politik (CEPS) Steven Blockmans řekl ČTK k výsledkům voleb, že budou povzbuzením pro ty síly, které jsou ostře kritické vůči humánnímu způsobu řešení uprchlické krize, jak jej prosazuje německá kancléřka Angela Merkelová. Blockmans proto očekává možné prohloubení příkopů mezi bohatšími západními státy „staré Evropy“ a stále autoritářštějšími zeměmi východu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Podle prezidenta bratislavského Institutu pro veřejné otázky (IVO) Grigorije Mesežnikova zažila Česká republika politické zemětřesení a propad dosud vládní ČSSD potvrzuje celoevropský trend poklesu popularity tradiční levice. ČTK Mesežnikov také řekl, že překvapením je zejména volební zisk České pirátské strany. Té k úspěchu již pogratuloval zakladatel pirátského hnutí Švéd Rick Falkvinge.

Babišovo ANO mezitím přijalo gratulaci od Guye Verhofstadta, lídra liberální frakce ALDE v Evropském parlamentu. Hnutí je na evropské politické scéně součástí této frakce. Verhofstadt zároveň poznamenal, že doufá ve vznik takové vládní koalice, která posílí český vliv v EU a bude hrát pozitivní roli při velmi potřebné reformě unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…