V Česku přibývá dětí, které se rodí mimo manželství

24.06.2012 6:38

Podle zjištění Českého statistického úřadu přibývá dětí, které se rodí mimo manželství. V loňském roce se narodilo "na psí knížku" 43 procent novorozeňat, mezi prvorozenými dětmi to bylo celých 54 procent.

V Česku přibývá dětí, které se rodí mimo manželství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kojenec

Na téma tohoto zvláštního trendu vznikla i publikace "Na psí knížku" pod záštitou Akademie věd. Ta se snaží rozkrýt důvody žen nevstupovat do manželství. Jaké důvody a motivace to jsou, uvádí zpravodajský server aktuálně.cz.

Podle sociologů je dnešní společnost liberální a převládá v ní názor, že manželství není nutné. Navíc zůstat "papírově" bez manžela je výhodné po ekonomické stránce. Odborníci ale vidí celou komplexitu problému. "Porodit dítě mimo manželství má tři základní důvody: neochotu partnera, liberální hodnoty a pragmatickou (většinou finanční) motivaci," uvádějí.

Severočeský trend

V naší společnosti převládá názor, že za tím, že ženy zůstávají svobodné, stojí vzdělání a emancipace. Publikace tuto domněnku ale nepotvrzuje.

"Typickou českou neprovdanou matkou je naopak žena se základním vzděláním ze severních Čech," píší autoři publikace. Pro ilustraci v bývalém okrese Most se počet dětí narozených mimo manželství dostal až k 60 procentům.

Vzdělání hraje roli

Důležitým faktorem, na který se prý často zapomíná, je podle jedné z autorek studie Jany Hamplové dosažené vzdělání. "Celých 70 procent dětí rodících se matkám se základním vzděláním se rodí mimo manželství. Naopak vysokoškolačky tomuto trendu úspěšně odolávají a v celých 80 procentech mají v době porodu manžela," upozorňují autoři.

Úzce s tím souvisí také věk rodičky. "Zatímco v osmnácti letech má žena se základním vzděláním téměř čtyřicetiprocentní pravděpodobnost, že porodí dítě bez partnera, ve věku 30 tato pravděpodobnost klesne na 10 procent, a nebude se tak příliš lišit od žen s vysokoškolským vzděláním," píší odborníci.

Je to celosvětový trend

Dle slov Hamplové se procento dětí narozených mimo manželský svazek pomalu ustálí a dále neporoste. Nejedná se o českou záležitost, tento trend můžeme pozorovat celosvětově. Vysoké procento dětí nesezdaných párů se rodí například ve skandinávských zemích.

"Nerada hodnotím budoucnost, ale můžeme říci, že ani v těch zemích, kde je procento nejvyšší, určitě nedosáhne třeba 80 nebo 90 procent," uzavřela Hamplová pro aktuálně.cz.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…