V Česku přibývá lidí s exekucí na důchod, loni jich bylo 67.614

28.02.2013 16:55

V Česku přibývá lidí, kteří mají exekuci na důchod. Na konci loňska jich bylo už 67.614. Za posledních deset let se tak jejich počet zvedl skoro čtyřikrát. Jen za minulý rok se proti roku 2011 zvýšil o 11 procent. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

V Česku přibývá lidí s exekucí na důchod, loni jich bylo 67.614
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Na konci loňska bylo penzí, z nichž správa kvůli dluhům srážela peníze, o 6767 víc než před rokem. Důchodů s exekučními srážkami tak přibylo o 11 procent. V roce 2011 činil meziroční nárůst počtu 18 procent, a mezi roky 2005 a 2006 dokonce skoro čtvrtinu. V roce 2000 evidovala správa asi 15.700 penzí s exekucí. Před pěti lety jich bylo už téměř 41.300. Předloni se počet blížil skoro 61.000.

Dlužníkovi vždy musí zůstat takzvaná nezabavitelná částka

Exekuce se týkají starobních, invalidních i pozůstalostních důchodů. ČSSZ z nich sráží, pokud to nařídí soud či exekutor exekučním příkazem nebo pokud rozhodnutí padlo ve správním, konkurzním nebo insolvenčním řízení.

"Lidé se často obávají, že kvůli exekuci přijdou o celou výplatu důchodu, nemocenského nebo peněžité pomoci v mateřství. Dlužníkovi vždy musí zůstat takzvaná nezabavitelná částka," uvedl ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun. Od letošního ledna musí člověku na uspokojování potřeb zůstat 6064,66 korun, na každou vyživovanou osobu pak 1516,16 korun, upřesnila mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. Správa ale vyplácí i nízké penze, z nichž se srážet nedá.

ČSSZ důchodce o exekuci informuje. Na rozhodnutí si mohou lidé stěžovat té instituci, která o srážkách rozhodla - tedy třeba soudu. Pokud penzisté dluh splatí, soud či exekutor o tom správu informují. Ta pak srážení ukončí. Pokud člověk ale vše uhradí jinak, ČSSZ mu okamžité zastavení strhávání peněz kvůli systému vyplácení nezaručí. Částku strženou navíc mu však úředníci co nejdřív pošlou zpátky. Dotazy na exekuční srážky z penzí vyřídí call centrum ČSSZ s číslem 257 062 860.

Senioři často nezvládají plnit své závazky

Spotřebitelské organizace seniory varují, aby se nenechávali přemluvit k neuváženému nákupu drahého zboží, nebrali si nechtěné úvěry a zbytečně se nezadlužovali. Sdružení Spotřebitel.net v minulosti uvedlo, že největší nebezpečí pro starší lidi představují prodejní akce, na nichž prodejci návštěvníky přesvědčí k nákupu. Rovnou jim poskytují i půjčky. Senioři pak často závazky nedokážou plnit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…