V Česku se daří veřejným zakázkám bez soutěže. Doplatili na to prý i Svoboda a Hudeček

10.09.2016 10:51

Na skutečnost, že v Česku „se daří“ veřejným zakázkám, které proběhnou bez soutěže, upozorňují dnešní Lidové noviny.

V Česku se daří veřejným zakázkám bez soutěže. Doplatili na to prý i Svoboda a Hudeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Validátor karty Opencard

S jedinou nabídkou se v roce 2015 uskutečnilo dokonce 6409 tendrů za zhruba 55 miliard korun. Česká republika se tak zařadila mezi nejhorší země Unie.

A až 50 procent ze všech nesoutěžních zakázek tvořilo takzvané JŘBU – jednací řízení bez uveřejnění. Právě ono je důvodem, proč ve čtvrtek odcházeli čtyři bývalí pražští radní a jeden úředník od soudu s odsuzujícím verdiktem v kauze Opencard.

Bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS), jeho náměstek a nástupce v čele Prahy Tomáš Hudeček (dříve TOP 09), radní pro IT Eva Vorlíčková (dříve TOP 09), radní pro dopravu Josef Nosek (dříve ODS) a ředitel odboru IT magistrátu Jan Teska dostali zatím nepravomocně podmínku od dvou do tří let. Za to, že v roce 2012 vypsali jednací řízení bez uveřejnění a prodloužili tak smlouvu společnosti Haguess, tehdejšímu majiteli práv k červené kartě.

„Pokud k odsouzení nakonec dojde, zajímalo by mě, na jak dlouho půjde do vězení ministr Ťok za podepsání smlouvy s firmou Kapsch,“ ptal se po vynesení rozsudku předseda klubu pražské ODS Filip Humplík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …