V Česku se houfují nebezpeční ruští kozáci, varoval orgán pod vedením Schwarzenberga

22.08.2013 8:41

Vláda premiéra Jiřího Rusnoka ve středu přiznala přehmat. Deník Právo mluví dokonce o blamáži. Jde o to, že původně schválila usnesení, v němž bylo vysloveno varování před rozpínáním organizací ruských kozáků v Česku a tichým vznikem „páté kolony“ pod vedením Moskvy. Ve středu pak vláda usnesení zrušila a požádala Radu vlády pro národnostní menšiny o přepracování Zprávy o situaci národnostních menšin v ČR za rok 2012.

V Česku se houfují nebezpeční ruští kozáci, varoval orgán pod vedením Schwarzenberga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina ještě jako ministr vnitra

Zpráva, kterou vláda původně schválila, prý obsahovala pasáž, kde bylo uvedeno, že na českém území se začaly formovat z popudu ruské ambasády a Kremlu kozácké organizace – jako například „Trojická-Velvyslanecká kozácká stanice v Praze“ či „Všekozácký svaz v Českých zemích a na Slovensku“ Podle zprávy jde o „uniformované a ozbrojené oddíly, na zdánlivě historické tradici ruských kozáků“.

Jejich činnost na území ČR je škodlivá, neboť vytváří předpoklady formování páté kolony Ruska. Právo dále uvádí, že dokument varuje před činností Koordinační rady při ruské ambasádě, která sdružuje třicítku menšinových organizací a jednotlivců. Společně s kozáckými spolky tato rada vyvíjí „činnost příslušníků cizí mocnosti ve prospěch cizí mocnosti“, upřesňuje prý zpráva.

Byla to provokace bývalé rady, míní Pecina

Podle ministra vnitra Martina Peciny byla důvodem zrušení vládního usnesení právě část o Rusech žijících v Česku. Pecina zároveň odmítl, že by nebezpečí, o kterých mluvila zpráva, byla reálná. ”Šlo o provokaci bývalé rady, byla to taková nastražená past pro novou vládu,“ řekl Právu. „Materiál připravil a schválil Karel Schwarzenberg jako předseda rady pro národnostní menšiny a my jsme to přehlédli. Bohužel všichni. Teď to musíme napravit,“ dodal Pecina.

Jenže Karel Schwarzenberg popírá, že šlo o nastraženou minu. „Proboha svatého, když jsme tohle psali, tak jsme netušili, že by Rusnok mohl být něco jiného než ekonomický poradce v NERV. Jaké nastražené pasti, co by měl být toho smysl? To spíš ruský velvyslanec na vládě protestoval proti tomu, že by nějaký ruský spolek v Česku nebyl perfektně demokratický. A z toho ministři měli plná kaťata,“ řekl bývalý ministr zahraničních věcí.

Podle Schwarzenberga však skutečnost, že příslušníci spolků vystupují v uniformách, vzbuzuje pochybnosti. „Z první republiky máme špatné zkušenosti,“ míní a dodává, že bychom si měli dávat pozor.

reklama

autor: dkr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…