V Česku se rýsuje obrovská aféra, která už provokuje silné komentáře. Je to trochu legrační

27.04.2017 14:44

Po sociálních sítích koluje fotografie jedné dnes již bývalé prodavačky řetězce Kaufland, která má na ruce vytetovaný nacistický hákový kříž. Server iDnes.cz informuje o tom, že řetězec už dal ženě výpověď. Reklamní expert Martin Jaroš žijící v Kataru si v této souvislosti položil otázku, zda by se zvedla stejná spravedlivá vlna hněvu, kdyby se prodavačka honosila namísto hákového kříže srpem a kladivem. Svůj komentář přidal i šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

V Česku se rýsuje obrovská aféra, která už provokuje silné komentáře. Je to trochu legrační
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vlajka s Gottwaldem a svastikou

Jedna z prodavaček řetězce Kaufland si při práci za kasou oblékla tričko s krátkým rukávem a dnes už možná lituje toho, že si nevzala tričko s dlouhým rukávem. Možná by ještě měla práci. Jeden ze zákazníků totiž prodavačku vyfotil a snímek umístil na sociální sítě. Fotografie se posléze šířila českým internetem takřka jako požár a řada vtipálků si začala tropit žerty i z obchodního řetězce, který se honosí reklamním sloganem „Z lásky k Česku“. Možná i kvůli oněm vtípkům řetězec prodavačku okamžitě vyhodil.

„Naše společnost striktně odmítá propagaci předmětné symboliky v jakékoli podobě. S danou osobou byl neprodleně ukončen pracovní poměr a zvažujeme její právní postih,“ řekl mluvčí řetězce Michael Šperl.

Celé vyjádření naleznete ZDE.

Šéfredaktor deníku MF Dnes Jaroslav Plesl přičinil na sociální síti Facebook jednu krátkou poznámku. „Co se tý Kafland story týče, už vidim ty reakce, kdyby uchazečům o zaměstnání kontrolovali kerky: ‚Jako v koncentráku. Pokladní se před nástupem do směny musí svléknout donaha!‘, píše Plesl

Reklamní expert Martin Jaroš je přesvědčen, že odpor, který ve společnosti vyvolala prodavačka, je oprávněný. Dovolil si ovšem také připomenout, že vedle nacismu je za zločinný režim označován také komunismus, který má na svědomí také desítky milionů mrtvých, a to především díky Josifu Stalinovi, který nechal umřít hladem miliony Ukrajinců a také další národy vystavil velkému utrpení.

„Jediná věc k tomu Kauflandu. Paní už je pryč, teď se spustí spojené memomety a my se pobavíme nad kauflandími vtípky. To je všechno správně. Ale jednu malou otázku mám, nebo vlastně tři. Udělali bychom všichni to samé rodeo kvůli symbolu a propagaci komunismu? A pokud ne – jakože tuším, že ne – tak proč? Necháváme, sakra, ty komanče plavat jen proto, že tušíme, že je jich mezi námi na rozdíl od nácků příliš mnoho? To mě žere. Protože v mých očích hrajou komunisté stejnou ligu jako nacisti – a na body v ní vedou,“ konstatoval taktéž na sociální síti Jaroš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…