V Česku vládne blbá nálada a můžeme si za to sami. Nevšímáme si prý dobrých zpráv

16.04.2012 9:40

Korupční kauzy politiků otravují vzduch všem občanům Česka. Mezi lidmi stále panuje blbá nálada. Ale dá se jí čelit. Stačí si uvědomit to, že každá rozkrytá podezřelá kauza znamená vítězství dobra nad zlem. Stejně tak je třeba všímat si i pozitivních zpráv v médiích a ne jen těch negativních. Nakonec je dobré orientovat se na drobné radosti života. To vše radí odborníci.

V Česku vládne blbá nálada a můžeme si za to sami. Nevšímáme si prý dobrých zpráv
Foto: hns
Popisek: Gorila v Česku, koláž

První polistopadový prezident Václav Havel kdysi prohlásil, že v zemi panuje „blbá nálada". Tento stav však trvá již relativně dlouho a vinu na tom mezi jiným nesou politici, s korupčními kauzami se totiž roztrhl pytel a řada zákonodárců, ať už pochází z levé, či pravé strany politického spektra, má svého kostlivce ve skříni. Zatím posledním případem byl soud s poslancem Vítem Bártou. Jak s touto blbou náladou zatočit? O tom informuje server idnes.cz.

Rozkrývání kauz je vítězstvím dobra

"S blbou náladou se dá zatočit. Člověk ale musí mít další podněty a zdroje, jež přinášejí velké množství drobných radostí. A ty přetlačí ty špatné," hledá lék na frustraci sociolog Jan Herzmann. Podle něj by se tedy měli lidé snažit co nejčastěji scházet s přáteli, ale také se sousedy. Psycholog Slavomír Hubálek k tomu dodává, že korupční kauzy sice mohou působit odpudivě, ale třeba vědět, že rozkrytí každého takového případu dokazuje, že dobro vítězí.

Dobrých zpráv přitom také není právě málo, jen je těžko najdeme na předních stránkách novin, protože dobré zprávy nepoutají tolik pozornosti, jako zprávy negativní. Není to však jen vinou novinářů. Farář Miroslav Cúth prohlašuje, že zlo na sebe odedávna umí hlasitě upozornit, zatímco po dobru je třeba pátrat nebo je jeho přirozeností chovat se skromně.

"Zlo samo o sobě dělá rámus, dobro je skromnější a ze své podstaty na sebe neupozorňuje. To je zkušenost získávaná po staletí. Je na nás si jí všimnout," říká kněz.

Sluší se dodat, že české hospodářství funguje a nezaměstnanost klesla. A obdobných zpráv by se jistě našlo ještě více.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…