V Česku začaly krajské volby, spojené jsou se senátními

07.10.2016 14:00

V Česku dnes ve 14:00 začaly krajské volby. Pozice hejtmanů v nich obhajuje hlavně ČSSD. Na třetině území jsou spojeny s prvním kolem volby senátorů, v nichž sociální demokraté usilují o udržení vůdčí pozice v horní komoře. Výsledky voleb pak navíc napoví stranám, jak si u voličů stojí před sněmovními volbami v příštím roce.

V Česku začaly krajské volby, spojené jsou se senátními
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

O místa 675 krajských zastupitelů aktuálně usiluje podle volebního webu celkem 11 808 kandidátů. Na jedno místo v regionálním parlamentu tak připadá více než 17 uchazečů. V souboji o 27 senátorských křesel zůstalo 233 adeptů, tedy téměř devět kandidátů na jedno místo.

Hlasovat bude možné dnes do 22:00. Mezi první voliče budou tradičně patřit politici. Chybět mezi nimi ale bude po přestěhování ze Slavkova u Brna do pražských Stodůlek premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

V sobotu budou volební místnosti otevřeny od 08:00 do 14:00. Poté volební komise začnou hlasy sčítat. Výsledky se budou zobrazovat na volebním webu. Konečné výsledky by mohly být podle zkušeností z minulých regionálních voleb známy do sobotního večera.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…