V Číně se zlobí. Tato ostrá slova dopadla na USA kvůli uprchlíkům zaplavujícím Evropu

11.09.2015 10:40

Spojené státy by podle Chena Shileiho z čínské zpravodajské agentury Nová Čína měly opustit svoji pozici „nezávislého pozorovatele“ a být nápomocny Evropě při řešení uprchlické krize. Nakonec Washington je dle jeho mínění přímo zodpovědný za to, že evropský kontinent čelí těmto vážným problémům.

V Číně se zlobí. Tato ostrá slova dopadla na USA kvůli uprchlíkům zaplavujícím Evropu
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

Spojené státy dle Shileiho nemohou dále vyčkávat, jak se situace vyvine, ale musí přijít s konkrétními opatřeními. Cituje také nedávno zveřejněnou zprávu OSN, podle které do Evropy přes Středozemní moře od ledna do srpna vstoupilo 300 000 uprchlíků. „Celkový počet uprchlíků by mohl dosáhnout až jednoho milionu. Osmdesát procent z nich přichází ze Sýrie, další potom z Iráku, Jemenu, Libye a Egypta,“ uvádí Shilei a poukazuje na to, že masivní migrace je důsledkem humanitární katastrofy v zemích zničených válkou. „Svůj podíl na tom mají také Spojené státy, které prostřednictvím vojenských operací tyto země skrze různé prostředky destabilizovaly,“ konstatuje Shilei.

Jako klíčový ve výčtu hříchů Spojených států uvádí Shiley válku v Iráku, jež byla zahájena v roce 2003. Připomíná, že Spojené státy a Velká Británie obešly Radu bezpečnosti OSN a jednostranně zahájily útok na Irák. Jako důvod uvedly, že Irák ukrývá zbraně hromadného ničení a podporuje mezinárodní terorismus. Ve skutečnosti bylo jejich jediným motivem svrhnout proamericky naladěný režim Saddáma Husajna. O život v mnohaletém a doposud neukončeném konfliktu přišlo přes 160 000 Iráčanů a dalších několik milionů civilistů uprchlo do sousedního Jordánska a Sýrie. Je nepochybné, že Washington tak nepřímo přispěl k současné migrační krizi v Evropě,“ má jasno Shilei.

Za další z příčin migrační krize považuje Shilei tzv. arabské jaro, které v roce 2010 vypuklo v Tunisu, Egyptu, Libyi, Jemenu a Sýrii. „Povstání způsobilo politické a hospodářské otřesy a sociální nepokoje. Kvůli tomu mohly extremistické skupiny typu Islámský stát zapustit své kořeny a zahájit ohavné útoky proti všem svým odpůrcům. V důsledku toho z regionu do Evropy prchají desítky tisíc civilistů. Evropa tak čelí největší uprchlické krizi od druhé světové války a Evropská unie se snaží vytvořit společný akční plán. Německo dočasně opustilo platná pravidla pro příjem migrantů, zatímco některé východoevropské země vzhledem ke svým omezeným finančním možnostem zastávají opačné postoje,“ píše Shilei.

„Spojené státy, které nesou hlavní zodpovědnost za aktuální krizi, však žádné plány na příjem uprchlíků doposud neavizovaly. Přesto, že přislíbily přispět čtyřmi miliardami dolarů,“ kritizuje Shilei a míní, že lze z této situace získat mnohá ponaučení. Za to úplně nejdůležitější považuje to, že by měl Washington přehodnotit svoji touhu vyvážet demokracii do zahraničí. „Tato politika vede pouze k turbolencím, zabíjení a masové migraci. Je zřejmé, že Spojené státy nezmění svoji politiku ze dne na den. Právě teď by ale měly ctít svoji morální povinnost a přijít s konkrétními návrhy, jak pomoci Evropě vyřešit migrační krizi,“ nabádá Shilei.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …