V Dánsku chystají něco, co se muslimům určitě líbit nebude

31.03.2016 12:47

Dánská vláda uvažuje o zpřísnění legislativy, aby se zabránilo radikálním imámům v šíření jejich nenávistných názorů. Včera se kvůli těmto plánovaným opatřením sešli představitelé vlády a opozice. Vláda chce představit konkrétní návrh zákona ještě před letními prázdninami.

V Dánsku chystají něco, co se muslimům určitě líbit nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Modlící se muslimové

Anketa

Poslanec Ivan Gabal chce zakazovat a mazat weby, které šíří ruskou propagandu. Souhlasíte?

4%
96%
hlasovalo: 10914 lidí

„V Dánsku působí náboženští kazatelé, kteří ve skutečnosti zneužívají svobodu projevu, v rámci které kážou nenávist,“ prohlásil premiér Lars Løkke Rasmussen na tiskové konferenci, která se konala bezprostředně po setkání se zástupci opozice. Podle návrhů menšinového kabinetu Rasmussena by měl být v rámci chystaných opatření sestaven seznam lidí, kteří by měli zakázán vstup do Dánska. V praxi by se tak jednalo o „černou listinu“, která se k obdobným účelům používá ve Velké Británii.

Vláda také podle serveru The Local.dk chce zakázat projevy, které „podkopávají právní systém země“. Stejně tak by v případě schválení nová úprava zákona umožňovala zákaz vstupu konkrétním osobám do mešity. Detaily vládního návrhu však zatím nebyly zveřejněny. Rasmussen také na včerejší tiskové konferenci zmínil, že by imámové nerespektující základní normy platné v dánské společnosti mohli být zbaveni práva celebrovat sňatky.

Celý text v angličtině je ZDE.

Diskuse o přijetí restriktivních opatření vůči radikálním imámům by měly pokračovat v dalších týdnech. Vláda dle slov svého mluvčího doufá, že konkrétní návrh zákona by stihla předložit ještě před letními prázdninami. Proti krokům vlády se však již ozývají kritické hlasy. Dánský think-tank Justitia, který se věnuje právním tématům, se již nechal slyšet, že zakázat vstup některých imámů do země by mohlo být v konečném důsledku vnímáno jako porušení zákona o svobodě projevu.

„Zákaz vstupu do naší země by se měl týkat jen lidí, kteří představují jasné bezpečnostní riziko, či lidí, jejichž činnost přímo souvisí s teroristickou hrozbou,“ cituje The Local.dk oficiální prohlášení think-tanku a poukazuje na v Dánsku nedávno promítaný dokument s názvem „Mešity za závojem“ televizní stanici TV2, který popisoval, jakým způsobem někteří imámové podporují praktiky přímo odporující dánským zákonům. Včetně kamenování cizoložníků a tělesných trestů vůči dětem.

Dokument byl některými dánskými muslimy kritizován a označován za neobjektivní. Naopak jiní připouštěli, že do jisté míry odráží realitu a vrhá jasné světlo na problémy, které je nutné řešit. To uznávají i samotní politici, a proto v minulých měsících došlo ke zpřísnění podmínek udělení azylu. Migrantům byly výrazně sníženy sociální dávky a také musí po příjezdu do země odevzdat svůj majetek přesahující určitou částku. Vláda tak chce, aby se migranti aspoň částečně podíleli na hrazení nákladů do té doby, než bude rozhodnuto o jejich žádosti.

Na jedné straně dánská vláda reaguje na poptávku dánských voličů, na straně druhé soudy občas rozhodují až příliš přecitlivěle na kritiku islámu. Letos v únoru byl například uznán vinným nejmenovaný muž za to, že v listopadu 2013 kritizoval islám. Muž tehdy napsal, že ideologie islámu je stejně odporná jako nacismus, a masivní migraci směřující do země označil za to „nejhorší, co se v novodobé historii Dánsku přihodilo“. Mnozí po vynesení rozsudku poukazovali na to, že může jít o precedent ohrožující svobodu slova.

reklama

autor: pro

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…