V Dánsku mají svoji „Šabatovou“. Tamější ombudsman tepal vládu kvůli uprchlíkům, ale velice tvrdě narazil

11.12.2015 13:13

Dánská vláda spustila v uplynulých týdnech inzertní kampaň v libanonských denících s cílem zabránit potenciálním uprchlíkům v cestě do země. Parlamentnímu ombudsmanovi se však tento způsob „odrazování“ uprchlíků nelíbí.

V Dánsku mají svoji „Šabatovou“. Tamější ombudsman tepal vládu kvůli uprchlíkům, ale velice tvrdě narazil
Foto: MV ČR
Popisek: Utečenecký tábor - bývalá věznice - v Drahonicích v Ústeckém kraji.

Podle ombudsmana Jørgena Steena Sørensena poskytla inzertní kampaň nesprávný pohled na podmínky udělování azylu v Dánsku a mohla uprchlíky uvést záměrně v omyl. „Kampaň může způsobit, že budou uprchlíci žádat o azyl na základě špatných informací,“ tvrdí ombudsman ve svém prohlášení. Kritický je především k pasážím inzerátů, ve kterých se píše o případech, kdy je žádost o azyl odmítnuta a uprchlíci posláni zpět domů. Zejména pro uprchlíky ze Sýrie jsou prý tyto informace irelevantní. „Dánsko přitom v současné době odmítá pouze asi dvě procenta syrských uprchlíků,“ namítá Sørensen.

Stejně tak se dánskému ombudsmanovi nelíbí, že je v inzerátu zdůrazněna možnost odebrání povolení k pobytu. „Přitom v praxi se něco takového děje jen zřídka a v případě uprchlíků ze Sýrie vůbec,“ konstatuje Sørensen. Jak uvádí zpravodajský server The Local, vláda inzerát zveřejnila ve dvou arabských a jednom anglicky psaném libanonském deníku 7. září. V textovém inzerátu bylo mimo jiné uvedeno, že Dánsko snížilo sociální dávky pro nově příchozí uprchlíky na polovinu a v prvních letech svého pobytu v zemi si nemohou přivést další příbuzné. Ministryně pro integraci Inger Støjbergová ombudsmanovu kritiku odmítla a sdělila, že má vláda naopak v plánu další inzertní kampaň.

„Možná půjde o další inzeráty v novinách, ale pravděpodobně budeme spíše více využívat sociální média,“ uvedla ministryně. Dánsko má dle zpravodajského serveru The Local jedny z nejpřísnějších imigračních zákonů na evropském kontinentu. V porovnání se Švédskem, Norskem nebo Německem také do země přichází mnohem méně žadatelů o azyl. „Podle údajů z minulého měsíce úřady evidovaly méně než 15 000 žádostí o azyl, což je mnohonásobně méně než ve Švédsku, kde požádalo o azyl téměř 200 000 lidí. V Norsku, které má přibližně stejný počet obyvatel jako Dánsko, prozatím požádalo o azyl asi 30 000 lidí,“ uvádí The Local. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…