V Domě sociálních služeb máme nejen pobytové oddělení, ale i denní stacionář pro seniory, říká místostarosta

17.04.2014 12:26

ROZHOVOR O sociálních službách poskytovaných Centrem sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 5 jsme hovořili se zástupcem starosty Městské části Praha 5, Petrem Lachnitem. Ten v rozhovoru představuje denní stacionář pro seniory, který je nově otevřen od března tohoto roku a je součástí Domu sociálních služeb s pobytovým zařízením. Sídlí na Praze 5 v ulici Na Neklance 15.

V Domě sociálních služeb máme nejen pobytové oddělení, ale i denní stacionář pro seniory, říká místostarosta
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Můžete vysvětlit co je denní stacionář pro seniory a pro jaké klienty je určen?

Do Domu sociálních služeb, registrovaného zařízení pro odlehčovací služby, byl přemístěn denní stacionář pro seniory. Tento typ služby je určen a využíván seniory, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu věku nebo zdravotního postižení a neobejdou se bez pomoci a podpory druhých. Rozhodli jsme se denní stacionář umístit právě do tohoto zařízení, protože pro tuto skupinu seniorů je významný i společenský kontakt a podpora soběstačnosti, rozvíjení jejich schopností a dovedností, aktivizace.  Velkou výhodou je, že tyto služby umožňují rodinám nebo těm, kteří se o seniora starají, chodit do zaměstnání. Podmínkou pro přijetí do denního stacionáře není trvalé bydliště na Praze 5.  

Jaké aktivity a služby mohou v denním stacionáři senioři využívat?

V denním stacionáři nabízíme komplexní celodenní péči seniorům v příjemném a přátelském prostředí rodinného typu, které je zaměřeno nejen na individuální poskytování služeb, ale i na společenské vyžití. V denním stacionáři má senior k dispozici pokoj pro denní odpočinek s příslušenstvím.  Zajištěno je celodenní stravování výběr ze dvou jídel včetně dietní stravy, dopolední a odpolední svačiny a pitného režimu, který je poskytován zdarma.  Senior si sám vybere službu, o kterou má zájem, ať už je to pomoc s péčí o vlastní osobu (například při podávání jídla a pití, oblékání), nebo při osobní hygieně,(například asistence při koupeli), nebo při podání jídla. Seniorům je k dispozici středisko denní hygieny, kde mohou využít pedikúry a zprostředkujeme i kadeřnické služby.  Dále se senioři mohou zúčastnit celodenního programu a aktivit. Na základě osobního přání mohou realizovat další aktivity jako jsou  tréninky paměti, různá aktivizační cvičení, reminiscenční terapie, výtvarná činnost, besedy s hosty, kulturní představení, zpívání, četba knih, cannisterapie, procházky i pro seniory se sníženou možností chůze s využitím kompenzační pomůcky a osobní  asistencí  a další volnočasové aktivity.

V případě, že nemá senior, nebo jeho rodina možnost dopravy do denního stacionáře, může využít i Vašich služeb?

Zajišťujeme převoz seniorů do denního stacionáře, ale i odvoz seniorů s omezenou hybností speciálně upraveným vozidlem Centra sociální a ošetřovatelské pomoci. Tuto službu zajišťujeme pro seniory v denním stacionáři, kteří mají trvalé bydliště pouze v Praze.   

Co je cílem služeb, které v denním stacionáři poskytujete seniorům?

Základním cílem poskytovaných služeb v denním stacionáři je, jak jsem již zmínil, podporovat seniory v jejich soběstačnosti a samostatnosti, které jsou nezbytné pro jejich důstojný život, motivovat je podle jejich možností a schopnostní k aktivnímu udržování či rozvíjení stávající míry dovedností a péče o sebe. Cílem je nenechávat seniory samotné s jejich vzpomínkami a zkušenostmi, které jsou velmi vzácné a obohacující navzájem, zároveň je nenechávat samotné s jejich problémy, úzkostmi, obavami, zbavovat je předsudků stáří. Senioři v denním stacionáři mají zajištěnu profesionální odbornou zdravotní a sociální péči prostřednictvím zdravotních sester, pečovatelek, ergoterapeutky a sociální pracovnice. Senioři mají zde možnost navázat i kontakty a přátelství nejen s vrstevníky, ale i se zajímavými lidmi.

   

Máte možnost v denním stacionáři i odborné lékařské péče v případě zhoršení zdravotního stavu seniora?

S naším zařízením pravidelně spolupracuje a navštěvuje jej odborná lékařka geriatrička, kterou může senior nebo jeho rodina a blízcí požádat o odbornou radu, pomoc, konzultaci, či zajištění vyšetření nejen v případě zhoršení zdravotního stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…