V Donbasu by dnes mělo začít stahování těžkých zbraní. Včera to domluvili Merkelová, Porošenko a Putin

17.02.2015 8:57

K tomu, aby přiměl proruské separatisty na východě Ukrajiny respektovat příměří dojednané minulý týden v Minsku, vyzvali ruského prezidenta německá kancléřka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko. Učinili tak v pondělí večer v telefonické konferenci. Dnes o tom informoval mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

V Donbasu by dnes mělo začít stahování těžkých zbraní. Včera to domluvili Merkelová, Porošenko a Putin
Foto: kremlin.ru
Popisek: Summit v Minsku (zleva: běloruský prezident Lukašenko, ruský prezident Putin, německá kancléřka Merkelová, francouzský prezident Holland, ukrajinský prezident Porošenko)

Podle jeho slov se Merkelová s Porošenkem a Putinem dohodla i na konkrétních krocích, které by měly umožnit pozorovatelské misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) sledovat situaci kolem města Děbalceve, kde pokračují tvrdé boje. Podrobnosti o těchto krocích ale mluvčí neřekl. Povstalci zahraniční pozorovatele do města odmítají pustit.

Seibert též uvedl, že dnes by na východní Ukrajině mělo začít oboustranné stahování těžkých zbraní, jak bylo v Minsku také dojednáno. Na odsun výzbroje do vzdálenosti 50 až 140 kilometrů – podle druhu zbraní – mají strany dva týdny.

O město Debalceve se zřejmě bude dál bojovat

Nicméně pokud jde o Debalceve, vůdce doněckých povstalců Denis Pušilin dnes agentuře Reuters zopakoval, že vzbouřenci boj o město nezastaví, protože na to "nemají morální právo". Tvrdil zároveň, že jsou nuceni reagovat na palbu ukrajinských jednotek.

"Musíme palbu opětovat, pracovat na zničení palebných pozic nepřítele," řekl Pušilin. Podle něj jsou ovšem separatisté připraveni kdykoli začít se stahováním těžkých zbraní. "Máme všechno připravené k oboustrannému odsunu. Nebudeme nic dělat jednostranně," zdůraznil.

Z porušování příměří ale na druhé straně obviňuje Kyjev vzbouřence a trvá na tom, že stahovat děla, tanky a raketomety bude teprve současně s rebely.

Strategicky důležité Debalceve stále drží několik tisíc ukrajinských vojáků, město je prý ale obklíčené. Povstalci chtějí Debalceve, které je důležitým dopravním uzlem, ovládnout; tvrdí, že je uvnitř povstaleckého území, a proto se na ně příměří nevztahuje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…