V EU na nás tlačily velké státy, prozradil Zemanův Kmoníček. Jenže...

01.04.2016 12:02

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta Hynek Kmoníček v internetové televizi DVTV vysvětloval, co měl prezident Miloš Zeman na mysli, když říkal, že se současná vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) vymanila z tlaku EU a USA. Velké státy Evropské unie nám prý chtěly znemožnit využít našich konkurenčních výhod ve stycích s Čínou. Je to prý logické, státy jako Velká Británie chtějí výhodné obchody s Říší středu uzavírat sami.

V EU na nás tlačily velké státy, prozradil Zemanův Kmoníček. Jenže...
Foto: Archiv HK
Popisek: Dr. Hynek Kmoníček, ředitel Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky

V úvodu rozhovoru Kmoníček konstatoval, že se nechystá naše vystoupení z EU či z NATO, ačkoli se to může zdát po výroku prezidenta Zemana pro čínskou televizi. Prý vystoupíme z NATO asi tak den poté, co to učiní Velká Británie. Faktem prý však je, že v EU byl vyvinut tlak, aby se žádný členský stát neúčastnil oslav konce druhé světové války v Číně.  Velkým státům Unie by to vyhovovalo, protože jejich politici by se do Číny nakonec stejně dostali, vzhledem k velikosti jejich zemí.

Naproti tomu malá Česká republika musí udělat krok navíc. Oním krokem navíc je např. účast na oslavách konce druhé světové války v Pekingu. Čína díky tomu mohla jen těžko odmítnout naši pozvánku do Prahy. Česká republika totiž dala najevo, že i přes současné problémy s Krymem nehodláme revidovat výsledky druhé světové války. „Tam jsme to vyhráli, a nemohli bychom to vyhrát, kdybychom podlehli tlaku EU,“ poodhalil zákulisí diplomatických kroků host.

Následně přidal příklad. „Ekonomickým zájmem naše blízkého spojence, Velké Británie, je, aby i nadále všechny čínské investice proudily do Evropy přes Londýn, ekonomickým zájmem jejího dobrého spojence, České republiky, je, aby se alespoň část těchto investic přesunula do Prahy. Znamená to, že jsme si vzájemně nebezpeční? Ne. Znamená to, že jsme obchodní konkurenti? Ano,“ konstatoval. To neznamená, že Velká Británie není naším spolehlivým partnerem v NATO. Totéž platí i o dalších státech EU.

Pokud jde o samotnou návštěvu čínského komunistického prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku, Kmoníček je toho názoru, že si musíme uvědomit, že se sice Čína tváří jako komunistický stát, ale ve skutečnosti uplatňuje tvrdé kapitalistické metody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…