V EU nám říkají "Vítejte zpět", prozradil státní tajemník. Předchozí okopávání tam nikdo nechápal

15.02.2015 20:40

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza v Týdnu v politice na ČT24 řekl, jak je na tom Česká republika v otázce plnění svých závazků vůči EU. Hned na úvod prozradil, že Evropská komise je spokojenější se služebním zákonem. V Bruselu prý také pozitivně vnímají skutečnost, že se v Praze změnila vláda a ta nová je podstatně čitelnější než vlády předchozí. Oceňují to prý i samotní čeští občané.

V EU nám říkají "Vítejte zpět", prozradil státní tajemník. Předchozí okopávání tam nikdo nechápal
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

"Vláda podle předsedy komise Jeana-Clauda Junckera splnila vše, co slíbila. Obrovský kus práce tady odvedlo Ministerstvo vnitra při implementaci služebního zákona," informoval host v pořadu. U některých programů se ale ještě dotahuje, např. v programu pro životní prostředí, ale podle Prouzy bychom všechno mohli stihnout tak, abychom mohli začít vypisovat výzvy k čerpání peněz již na přelomu jara a léta.

A změnilo se vnímání České republiky v Bruselu, když přišla nová vláda? "Změnilo se to a velmi výrazně, ta změna by se dala shrnout slovy: Vítejte zpátky. Některé věci nám to strašně zjednodušuje," poznamenává státní tajemník s tím, že v Bruselu téměř nikdo nechápal postoje předchozí vlády.

Důležité také je, že nová česká vláda je schopná vyjednávat napřímo v řadě evropských měst, ať už ve Varšavě či jinde, a domlouvat tam koalice, které potom sehrají svou roli přímo v Bruselu. Změnu prý vnímají i čeští občané. Prouza jim také připomněl, že možná nadávají na Brusel, ale celou řadu věcí si prý v Česku zařizujeme sami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …