V EU se rozhoduje mezi racionálními stranami a populisty, říká Sobotka

13.06.2017 14:03

Ve volbách, které se letos konají v Evropské unii, se rozhoduje mezi racionální politikou a populistickými hnutími, která dávají na všechno jednoduchá řešení. Na mezinárodní konferenci Prague European Summit to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s tím, že věří v úspěch racionálních stran. Jen ty podle něj mohou vyřešit současné výzvy. Zprávu přinesla ČTK.

V EU se rozhoduje mezi racionálními stranami a populisty, říká Sobotka
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

Sobotka v projevu na úvod konference připomněl, že v EU se letos konala nebo bude konat řada parlamentních voleb, připomněl i podzimní hlasování v Česku. „V těchto volbách se rozhoduje, kdo bude Evropě udávat další směr. Zda převáží racionální přístup, nebo dají lidé přednost lidem a hnutím, kteří říkají, že na každý problém mají jednoduchou a jedinou odpověď," řekl Sobotka.

Výsledky voleb, například ve Francii, podle něj zatím ukazují, že populisté nemají v Evropě většinovou podporu. Sobotka vyjádřil naději, že racionální strany uspějí i v těch volbách, které se teprve budou konat. „Je to právě racionální přístup, který nám může pomoci zvládnout výzvy, které před nás klade ekonomický, technologický a společenský vývoj spolu s globalizací," řekl premiér.

V Česku dosavadní průzkumy ve volbách výrazně favorizují hnutí ANO, jehož předseda Andrej Babiš se často vymezuje proti zavedeným politickým stranám. Sobotkova ČSSD za ANO zaostává a podle nedávného průzkumu společnosti TNS Kantar její preference klesly na deset procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…