V EU se zabývali nesmysly. Odchod Británie je vážný problém, kritizuje Stropnický

29.06.2016 19:36

Hostem dnešního pořadu Interview ČT24 byl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Kromě aktuálních otázek se hovořilo také o stavu české armády.

V EU se zabývali nesmysly. Odchod Británie je vážný problém, kritizuje Stropnický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Úvodním tématem pořadu byl teroristický útok na istanbulském letišti, při němž zahynuly desítky lidí. „Boj s terorismem je složitý. Obzvláště když tento terorismus nerespektuje vůbec nic a terorista nechce zmizet, ale je připraven se odpálit. Je třeba nyní těm pozůstalým vyjádřit kondolenci, stejně tak i celému Turecku,“ řekl úvodem Stropnický. Na letišti podle jeho informací již přitom byly bezpečnostní rámy. „Považuji za nutné, aby do prostoru letiště byly nutné kontroly. Problém jsou parkoviště, kdy atentátníci zřejmě přijeli vozem a následně se dostali do haly, bez kontroly,“ dodal. Každá represe má sice podle něj nějaké minus, ale Stropnický je přesvědčen, že jakékoliv procento redukce je podle něj dobré.

NATO i EU by podle jeho názoru měly držet pohromadě a v celé věci postupovat společně. „Zásadní je výměna informací,“ dodal. I přes vnitřní spory je podle Stropnického země důležitým partnerem. „Je to složitý partner, ale je to nutný partner v aliančním prostředí,“ nechal se slyšet ministr.

Bezvízový styk by podle něj měl být součástí určitých podmínek. „Pokud Unie chtěla řešit uprchlíky a dlouho nikdo nešel Turecku na pomoc, nedivím se, že Turecko využilo situaci. Je to jedna z vysokých cen. Do jaké míry to bude spuštěno, to se ukáže. Ale věřím, že na to nebudeme tak spěchat,“ podotkl Stropnický.

Řeč přišla i na Sýrii. „Sýrie byla země, kde nevládl teror. Byl tam absolutistický vládce, ti lidé chtěli čím dál víc demokracie. Na začátku byly jistě dobré úmysly, ale dnes je situace tak nepřehledná, že je obtížné identifikovat jednotlivé skupiny,“ řekl ministr obrany.

Vláda podle Stropnického musí podporovat obranu racionálním rozpočtem. „To musím říct, že se děje. Čtyři až pět miliard máme od vlády garantovány, což nám umožňuje plánovat. Zbavujeme se postupně zastaralé sovětské techniky. Vše, co se u nás vyrábí v odpovídající kvalitě, budeme brát z domácích firem. Některé evropské regule tomu sice kladou překážky, ale nesmíme být papežštější než papež,“ dodal Stropnický s tím, že akvizice jsou v nejrůznějších fázích rozpracovanosti. 

Veřejnost by, jak řekl ministr Stropnický, měla mít pocit, že armáda je dostatečně financována. V současné době má Česko 22 tisíc obranyschopných vojáků. „Úbytek vojáků je čím dál menší, naopak stoupá rekrutace. Zájem o službu v armádě je, snažíme se ji maximálně zatraktivnit,“ dodal ministr. Projekt společné evropské obrany je však oproti tomu prý naprosto v plenkách.

Následně zkritizoval Evropskou unii, že se leckdy zabývala nesmysly. „Odchod Velké Británie je vážným problémem. Nikdo neví, jak budou reagovat Skotsko, Severní Irsko, co to udělá s londýnskou City, ekonomikou,“ řekl dále Stropnický. Nechtěl být příliš konkrétní, zda má rezignovat vedení Unie. „Odchod Velké Británie úspěchem není,“ uzavřel s tím, že však rozumí jak ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), který de facto vyzval k rezignaci šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, tak i premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), který to nepovažuje za řešení.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…