V Emauzích bude výstava o sudetoněmeckých odpůrcích nacismu

25.02.2017 6:59

V Emauzském klášteře v Praze dnes bude zahájena výstava mapující osudy sudetských Němců, kteří se z křesťanského přesvědčení postavili nacismu a zaplatili za to životem. Expozice nazvaná Svědkové lidskosti - Odpůrci nacismu z řad sudetoněmeckých křesťanů v letech 1938 - 1945 je součástí víkendové konference Sdružení Ackermann-Gemeinde, které se snaží o rozvoj česko-německých vztahů.

V Emauzích bude výstava o sudetoněmeckých odpůrcích nacismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česko okrojené o Sudety. Stále si ho připomínají v Sudetoněmeckém domě

Zahájení výstavy se zúčastní ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který je současně předsedou sdružení, a kardinál Dominik Duka. Výstava bude v Emauzích přístupná veřejnosti od pondělí 27. února do konce března, od dubna pak bude putovat po republice.

Patronem výstavy je premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle něhož rozšíří povědomí o křesťanském odporu proti nacismu. "Když se zabýváme tragickou historií druhé světové války, neměli bychom vidět jen Čechy a Němce, ale zejména osudy konkrétních lidí. Myslím, že až pak si často uvědomíme skutečný rozměr lidského neštěstí, které nacistická diktatura přinesla, odvahu těch, kteří se rozhodli se jí vzepřít, a oběti, které museli přinést," uvedl.

Ekumenický spolek Sdružení Ackermann-Gemeinde vznikl na počátku roku 1999 v České republice. Klade si za cíl přispívat ke konstruktivnímu utváření budoucnosti Evropy s vědomím společných dějin Čechů a Němců. Vychází z křesťanských zásad. Je sesterskou organizací německé Ackermannovy obce, která vznikla v roce 1946 jako katolické kulturní sdružení z okruhu odsunutých Němců. Název obce je odvozen od literárního díla ze 14. stol. "Ackermann aus Böhmen" (Oráč z Čech), které sepsal Jan ze Žatce, rodák ze západních Čech.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …