V Gruzii byl prezidentem, musel utéct. Uchýlil se na Ukrajinu, a teď chce vládnout i tam...

05.11.2015 17:36

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakšvili, jenž dnes vládne v ukrajinské Oděse, oznámil, že je připraven stát se premiérem Ukrajiny a bránit tuto zemi před Ruskem. Zprávu o tom přinesl server Politico.eu. Saakašvili se ostře vymezil proti stávajícímu premiérovi Arseniji Jaceňukovi. Naslouchá prý stínové vládě, která hájí jen své obchodní zájmy, ne zájmy Ukrajinců.

V Gruzii byl prezidentem, musel utéct. Uchýlil se na Ukrajinu, a teď chce vládnout i tam...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nášivka Ukrajina

„Rád bych se zúčastnil významných změn a reforem. V jakékoli funkci budu moci pomoct, udělám to," sdělil Saakašvili na dotaz, zda by se chtěl ujmout funkce premiéra. Ukrajinu vnímá jako val proti rozpínavosti Ruska. Kdyby tento val padl, Gruzii či pobaltské státy nic neochrání. Takto mluví muž, na něhož je dnes v Gruzii vydán zatykač. Na podporu Saakašviliho  se zrodila také petice, která žádá, aby se stal premiérem Ukrajiny, obsahuje už na 30 tisíc podpisů. Naproti tomu jiní ukrajinští politici ztrácí důvěru svých lidí, jak ukázaly nedávné regionální volby, v nichž se často starosty stali lidé, kteří se netají proruskou orientací.

Celý článek v angličtině najdete zde.

Saakašvili zdůraznil, že nikdy nesnil o tom, že se stane ukrajinským premiérem. Nechce prý mít nic společného s oligarchy. Chce být vnímán jen jako politik reformátor. Následně vyplísnil současného premiéra Arsenije Jaceňuka, který se odmítal zapojit do voleb, čímž ukázal, že nestojí o to, aby voliči zhodnotili jeho práci. Jaceňuka dokonce obvinil, že obchází vlastní ministry a naslouchá jakési stínové vládě, která zohledňuje především své obchodní zájmy.

Saakašvili také zdůraznil, že se cítí být spjat s děním na Ukrajině a rozhodně nehodlá opouštět loď a plavat zpátky do Gruzie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…