V Havířově dostali lidé místo dávek chleba s máslem

02.02.2012 21:04

Některé rodiny s dětmi v Havířově na Karvinsku nedostaly včas lednové dávky v hmotné nouzi, takže jim už chybí peníze i na základní potraviny. Armáda spásy jim proto začala rozdávat krizové balíčky s chlebem, máslem a těstovinami. Rodiny s dětmi do jednoho roku dostávají i sušenou mléčnou výživu. Informovala o tom vedoucí azylového domu pro matky s dětmi Armády spásy Blanka Wlosoková.

V Havířově dostali lidé místo dávek chleba s máslem
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) znovu řekl, že úřady práce v lednu stihly všechny dávky vyřídit. Pokud se lidé dostali do tísně, mohli podle něj požádat o okamžitou pomoc.

Dávky dostali všichni včas, hájí se Drábek

Podle Drábka úřady práce vyřídily všechny lednové dávky v řádném termínu, tedy do konce měsíce. Buď je vyplatily hotově, nebo je nechaly poslat potřebným na účet či složenkou. Ministr uvedl, že aby se lidé nedostali do potíží, mohli požádat úřad o okamžitou pomoc v hmotné nouzi. "Není pravda, že někdo mohl zůstat bez prostředků a že se na něj musel někdo skládat," odmítl dnes Drábek. Dodal, že o přidělení okamžité pomoci se dá žádat ve všech pracovištích úřadu práce.

Vyplácení dávek v lednu, kdy je začaly vydávat jen úřady práce, provázely potíže. Úředníci si stěžovali na to, že jejich systém nefunguje, klienti na dlouhé fronty a na to, že jim peníze nedorazily v obvyklém termínu. Azylový dům podle Wlosokové problémy při změně systému očekával, takže se koncem roku předzásobil trvanlivými potravinami, jako jsou instantní polévky, krupice nebo třeba mouka. "Také naše klientky jsme upozorňovali, že tato situace může nastat, a snažili jsme se je na to připravit," uvedla Wlosoková.

V azylovém domě je podle ní nyní 22 matek s dětmi a zhruba polovina z nich už krizový potravinový balíček využila. Armáda spásy však už začala pomáhat i rodinám, které nebydlí v jejich zařízení. Balíček vydala dalším dvěma matkám a očekává, že další lidé si pro něj ještě přijdou. "Nejpozději do pondělí by všem už dávky v hmotné nouzi měly přijít. Pošťačka je u nás teď nejvíc očekávanou osobou," uvedla Wlosoková. Obdobnou situaci prý za svou praxi nepamatuje.

Armáda spásy a balíčky s potravinami

Podle mluvčí havířovského magistrátu Evy Wojnarové se rodiny, kterým chybí peníze, obracejí na oddělení sociálně právní ochrany dětí a město je následně odkazuje na Armádu spásy. "Praxe je taková, že pracovnice sociálního odboru telefonicky oznámí Armádě spásy jméno konkrétní osoby, která si pro balíček přijde a má na něj nárok," uvedla Wojnarová. Dodala, že potraviny jsou pořízeny dílem z rozpočtu Armády spásy a dílem z intervenčních fondů potravinové banky.

Podle Wlosokové má právě řada lidí v regionu, kde je vysoká míra nezaměstnanosti, peníze rozpočítány doslova na den a i několikadenní zpoždění při výplatě dávky pro ně může být velkým problémem. Mnohé ženy podle ní fakt, že musí žádat o potraviny, nesou jako velké ponížení. Přímo v azylovém domě řešili například matku, která se styděla o balíček požádat a nechtěla své dítě poslat do školy jen proto, že mu neměla z čeho udělat svačinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…