V Iráku působí čeští letečtí experti. Pilotům radí, jak na Islámský stát

02.08.2016 21:40

V Iráku od pondělí působí český vojenský poradní letecký tým. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Úkolem expertů je radit iráckým vzdušným silám při používání českých bitevníků L-159 Alca v boji proti takzvanému Islámskému státu. V zemi je 31 českých vojáků. V Iráku chce česká armáda zůstat nejméně do konce roku 2018.

V Iráku působí čeští letečtí experti. Pilotům radí, jak na Islámský stát
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Soumrak nad Kurdistánem

O vyslání jednotky již dříve rozhodla vláda i Parlament. Přípravný tým do země odletěl na konci června. „Jeho úkolem byla prvotní příprava zázemí pro působení celého týmu. Příslušníky rekognoskační skupiny posléze v několika rotacích nahradili již samotní členové 1. úkolového uskupení Leteckého poradního týmu Irák,“ uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Ti plnění operačního úkolu převzali v pondělí. Nyní budou cvičit irácké piloty i technický personál. Jádrem jednotky je podle Medka desítka instruktorů, a to hlavně z řad pilotů a příslušníků technického personálu 21. základny taktického letectva Čáslav. Doplnili ji vojáci z dalších šesti vojenských útvarů. Podle dřívějších informací tým tvoří kromě pilotů a techniků i logistici a vojenští policisté, kteří budou dohlížet na bezpečnost vojáků.

„Vysláním leteckého poradního týmu přispíváme k posílení schopností irácké armády. Iráčané naši pomoc velmi oceňují,“ poznamenal ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Vojáci budou své irácké kolegy školit v používání bitevníků, které si Irák pořídil z Česka. Iráčtí piloti již prošli výcvikem v ČR. Irácká armáda v červnu oznámila, že stroje nasadila k prvním ostrým útokům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…