V Íránu podle BBC popravili jaderného vědce. Vrátil se zrovna z USA

07.08.2016 10:16

V Íránu popravili jaderného vědce Šahrama Amírího. Ve vězení byl po návratu z USA a obviněn byl z vyzrazení tajných informací. Jeho matka sdělila stanici BBC, že rodině bylo tělo jejího syna předáno se stopami po provaze na krku. Zprávu převzala ČTK.

V Íránu podle BBC popravili jaderného vědce. Vrátil se zrovna z USA
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

Podle Amírího matky byl její syn oběšen a rodina ho už pohřbila. Uvězněn a obviněn ze zrady byl v roce 2011.

Amírí zmizel v Saúdské Arábii roku 2009, kdy tam odjel vykonat pouť do Mekky. Pak se objevil v USA, kde natočil několik videí. V prvním tvrdil, že ho unesli američtí a saúdskoarabští agenti a pod nátlakem ho přinutili výměnou za americký azyl prozradit tajné informace. Ve druhém řekl, že žije volně v Arizoně a studuje. V posledním však sdělil, že uprchl z vazby, v níž v USA byl, a že se chce vrátit do Íránu. Vrátil se roku 2010 za velké pozornosti médií, před nimiž se shledal s manželkou a malým synem.

Rodina loni projevila obavy o život svého syna

Zástupci USA sdělili, že Amírí uprchl do USA o vlastní vůli a že poskytl „užitečné informace“.

Rodina loni projevila obavy o život svého syna, protože s ním neměla přes rok kontakt. Podle loňských informací byl vědec zadržovaný na tajném místě daleko od Teheránu.

Celou zprávu nsleznete zde

BBC v souvislosti s tímto případem připomíná, že se Íránu loni po mnohaletých vyjednáváních podařilo dojednat se světovými velmocemi dohodu o svém jaderném programu. Za jeho zpomalení byly zrušeny mezinárodní sankce uvalené na Írán kvůli podezření, že provádí výzkum směřující k výrobě jaderných zbraní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…