V Jemenu nastává kritická situace. Podívejte se proč

05.06.2015 16:40

V Jemenu nastává krizová situace. Blokáda ze strany Saúdské Arábie zapříčinila kritický nedostatek prakticky všeho potřebného, jelikož Jemen žije především z dovozu. Dvacet milionů lidí, což je většina populace, je na prahu humanitární katastrofy. A mezitím USA a Velká Británie tiše Saúdům pomáhají v jejich snažení. Informoval deník The Guardian.

V Jemenu nastává kritická situace. Podívejte se proč
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Podle humanitárních organizací se od zavedení blokády rapidně zhoršila situace v Jemenu. Do země se dostává zhruba desetina potřebných zásob, přes milion a půl lidí přišlo o své domovy a 80 % populace se ocitá ve stavu životní nouze.

Spojené státy a Velká Británie se snaží přesvědčit Saúdy ke zmírnění jejich vojenských opatření, ale asi ne tak důrazně, jak by bylo potřeba. Mezitím Saúdům dávají k dispozici „veškerou potřebnou pomoc vyjma přímé účasti v bojích“.

Mezitím Saúdská Arábie, která se v dubnu zavázala k přispění 274 milionů dolarů do humanitárního fondu OSN, zůstala jen u slibů a nic nezaplatila. Nadále si však diktují, které humanitární pracovníky do Jemenu pustí a které ne.

Celý text zde

Na naléhání západních spojenců Saúdové slíbili i odlehčení blokády, kdy bude zastavovat pouze lodě, u kterých „bude důvodné podezření, že na palubě pašují zbraně“, k čemuž však zatím podle humanitárních organizací nedošlo. „Je tu mnoho lodí, které vezou naprosto základní věci, jako je mouka, a oni je sem nepustí,“ nechal se slyšet Nuha Abdul Jabber z mezinárodní organizace Oxfam. „Bez dieselu zavírají nemocnice. Lidé umírají na běžné nemoci. Začíná být skoro nemožné přežít.“ Od března není dostupná ani pitná voda.

Americké i britské úřady se mezitím snaží apelovat na Saúdy, aby propouštěli více lodí či alespoň uspíšili jejich prohledávání. V médiích se o konfliktu vyjadřují všichni, až na Saúdy samotné. Mezitím občanská válka mezi Saúdy podporovanou novou jemenskou vládou, jež nyní úřaduje z Rijádu, a rebely z řad Hutiů, kteří jsou podle Velké Británie prodlouženou rukou Íránu, pokračuje a nechává za sebou spoušť.

Podle statistik si konflikt vyžádal již dvanáct tisíc mrtvých a skoro jednou tolik raněných. Jemen je ve strašném stavu, chybějí voda, jídlo, energie, zdravotní potřeby, a pokud se Saúdové neumoudří, nečeká Jemen dlouhá budoucnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …