V Jihomoravském kraji dnes partneři podepíšou koaliční smlouvu

26.10.2016 6:18

Zástupci hnutí ANO v Jihomoravském kraji dnes podepíšou koaliční smlouvu s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Koalice bude mít 34 mandátů z celkových 65. V opozici skončí KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPD s SPO a Zelení s Piráty. Kandidátem na hejtmana bude lídr ANO Bohumil Šimek. Koaliční dohody jsou již podepsány, nebo aspoň předběžně dohodnuty ve všech krajích kromě Ústeckého a Karlovarského.

V Jihomoravském kraji dnes partneři podepíšou koaliční smlouvu
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

V jedenáctičlenné radě Jihomoravského kraje bude mít ANO pět zástupců, ČSSD čtyři a ostatní dva partneři po jednom. Konkrétní jména partneři nezveřejnili, shodli se však na Šimkovi jako hejtmanovi. Šimek se po zvolení vzdá funkce ředitele Městské policie Brno.

ANO bude mít na starosti finance, majetek a investice, ČSSD dopravu, sociální oblast, zdravotnictví a rodinnou politiku, TOP 09 vědu, výzkum a inovace a Starostové územní plánování.

Jednání o koalici netrvalo v kraji ani týden. Přestože se ANO jako vítěz voleb několikrát setkalo s KDU-ČSL, nedohodly se. Proto ANO začalo jednat s ČSSD a zároveň vytvořilo trojblok se Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. V konečném rozhodování o posledním partnerovi hnutí dalo přednos ČSSD před KDU-ČSL. Podmínkou spolupráce bylo, že lídr ČSSD a dosluhující hejtman Michal Hašek nebude mít žádnou uvolněnou funkci. Hašek žádnou nepožadoval, bude však jedním ze 34 koaličních zastupitelů.

Volby vyhrálo ANO, máo 15 mandátů. KDU-ČSL s ČSSD mají shodně po 11. Sedm získala KSČM, ODS šest, po čtyřech mají Starostové pro Jižní Moravu, TOP 09 s Žít Brno a SPD s SPO. Poslední tři mandáty mají Zelení a Piráti.

O podobě koalic zatím není jasno pouze ve dvou krajích. V Ústeckém kraji vyčkává druhá nejsilnější strana, KSČM, na soudní verdikty ke stížnostem na volby a v Karlovarském kraji strany stále vyjednávají.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…