V Klicperově divadle vládne strach. A všichni o něm mlčí

09.06.2014 14:28

Poté, co správní rada Klicperova divadla v Hradci Králové oznámila, že k 30. červnu odchází ze zdravotních důvodů z funkce dlouholetý úspěšný ředitel Ladislav Zeman, se na redakci ParlamentníchListů.cz obrátily tři zainteresované osoby, které se rozhodly sdělit, co všechno se v mnohokrát oceňovaném souboru děje.

V Klicperově divadle vládne strach. A všichni o něm mlčí
Foto: Klicperovo divadlo
Popisek: Soubor Klicperova divadla ve hře ROMEO A JULIE v režii Davida Drábka

Netřeba chodit kolem horké kaše. Podle našich zjištění letitý ředitel Zeman poslední měsíce trávil spíše po vyšetřeních nebo v nemocnici a zejména proto se rozhodl ukončit své angažmá v královéhradeckém divadle. Město následně oznámilo prostřednictvím tiskových zpráv, že se vypíše výběrové řízení.

Nutností je například bezúhonnost, aktivní znalost jednoho ze světových jazyků či orientace v oboru a kulturní přehled. Evidentně: žádný problém najít vhodného kandidáta nebude. Co se tedy stalo? Nechme promluvit některé z dobře informovaných osob. Z jejich tvrzení vyplyne, proč si nepřejí být jmenovány, ačkoli jsou naši redakci jejich identity známy.

"Je to hrozně jednoduché. Zeman byl dobrý šéf, ale poté, co skončí, už chce držet otěže v rukách někdo jiný," uvedl jeden z našich zdrojů. Druhá osoba slova potvrdila. "Tím, kdo chce všechno ovládnout, je umělecký šéf Drábek," sdělila.

Že se v okresním městě něco skutečně děje, bylo jasné už v únoru letošního roku. Divadelní noviny tehdy informovaly, že odchod Ladislava Zemana je spíše spekulace a všichni kolem je popírají. Podle našich zjištění šlo o úmyslné mlžení. Nesmíme totiž zapomenout, že divadlo disponuje rozpočtem 55 milionů korun. Pro letošní, ale i další roky jej nastavil odcházející ředitel Zeman.

Pokračujeme. "Drábek je člověk, který je mrštný v zákulisí a na zaměstnance - herce - hosty divadla může vytvořit tlak zejména tím, že jim suše oznámí, jak se věci mají," dodal zdroj. Detailní být nechtěl. Snadný příměr se ale nabízí. Pokud prý klíčoví lidé nepodpoří kroky Davida Drábka, pravé ruky ředitele a zároveň současného uměleckého šéfa, nemusí jim být prodloužena smlouva a oni tak skončí na dlažbě.

ParlamentníListy.cz se snažily získat relevantní odpovědi. Tisková mluvčí města naší redakci řekla: "Opravdu mne, prosím, v této věci berte jenom jako doručovatele informace o výběrovém řízení," s tím, abychom se obrátili přímo na soubor. ParlamentníListy.cz tak učinily. A to jak na sekretariát, na tiskové oddělení i jednotlivé e-maily. Oficiální odpověď nedorazila ani po týdnu.

Nezvyklý byl taky telefonát, který redakce zaznamenala s jednou z významných osobností města. "Prosím vás, nechte to být, vzniká tady špatný tlak a podezírání, ničemu to neprospívá, i když chápu, že to, co se děje, nemusí být v pořádku a pro novináře je to téma. I tak vás prosím, abyste o Davidovi Drábkovi nepsali, protože to ničemu nepomůže a vrchnost si vždy prosadí svou," řekl volající. Ani jeho identitu ParlamentníListy.cz neodkryjí.

Zůstávají tak dva závěry. Z divadla odchází dlouholetý ředitel a jeho nástupce možná bude dosazen po nepříjemném nátlaku na soubor ze strany uměleckého šéfa Davida Drábka. Byla by to velká škoda, jelikož Klicperovo divadlo se (zatím) může pyšnit silnými osobnostmi, jakými jsou Pavla Tomicová, Jiří Zapletal, Ondřej Malý nebo Pavlína Štorková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…